Techtronik.pl Serwis : Software, hardware, diagnoza, naprawa
Forum dla zaawansowanych hobbystów elektroników i serwisantów

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |
| Rejestracja |  Zaloguj |

Baza wiedzy, serwis GSM, simlock BB5, naprawa, diagnoza, forum.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Isk
04 Mar 2006 14:16
6020 podłączenie do komputera przez kabel
Autor Wiadomość
robert01 
Member

Telefon: CX65
Wysłany: 04 Mar 2006 00:10   6020 podłączenie do komputera przez kabel

Witam!
Mam następujący problem: poproszono mnie o wgranie kabelka usb i podłączenie nokii 6020 do kompa, żeby można było korzystać z internetu. Kabelek się ładnie wgrał, bez problemów, ale z żadnym popularnym programem nie mogę się połączyć(Nokia PC Suite, Oxygen, Mobile Media Browser). Port ustawiony poprawnie, na drugim kabelku usb też nie idzie, na kablu com również nie chce działać. Dodam, że co najmniej 1 z tych kabelków na 100% działa i współpracował wcześniej z inną nokią. Nie mam pojęcia dlaczego nie ma komunikacji.
Kabelki kilka razy instalowałem, programy również.
Poradźcie coś :)

Wania 
Member

Telefon: RA-6
Wysłany: 04 Mar 2006 00:13   

dku5? dku2? jaki masz kabelek? moze cos nietak z ta nokia? wyczysc gniazdo pozadnie

Misza 
Member

Telefon: Nokia 6310
Wysłany: 04 Mar 2006 08:54   

kabelek musi być CA-42 inaczej nie zaskoczy..

robert01 
Member

Wysłany: 04 Mar 2006 09:20   

DKU-5 nie mogli dostać, to kupili kabelek "no name", ale sprzedawca gwarantował, że będzie działać. Pozostałe dwa kabelki to także no name'my, ale z np. nokia 3100 działają.
Może w tym modelu trzeba włączyc opcje przesyłu danych?

-=Mirco=- 
Member

Wysłany: 04 Mar 2006 11:16   

Witam. Miałem identyczny problem. Kabel DKU5 kupiłem razem ze sterownikami na allegro jakiś droższy, a nie te tańsze i miałem problem z komunikacją. Rozwiązanie było takie: najpierw zainstalowałem sterowniki do kabelka te, co dostałem z kablem( można ściągnąć ze strony noki sterowniki DKU-5 ale one mi nie działały i w tym był problem), a potem program Nokia PC Suite 6.7 PL(najnowsza wersja). Następnie podpiełem kabel do kompa. Po zainstalowaniu programu weszłam w „Zarządzanie połączeń” potem zaznaczyłem „kabel szeregowy DKU 5, CA-42” następnie weszłam w konfigurację portu szeregowego. Tam miałem trzy opcje do wyboru:Port komunikacyjny COM1, COM2 oraz Prolific USB-to-Serial Bridge COM3(kabel miałę podpięty do portu USB ale jest wykrywany jako COM3 u mnie) i to zaznaczyłem. Po podłączeniu kabelka do telefonu musi pojawić się na komórce info że „akcesorium zostało podłączone” nawet jak kabel nie jest podłączony do kompa, jak tej informacji nie ma to masz coś z kablem lub z telefonem. Jeśli masz sprawny kabel, telefon, i port USB to musi Ci działać tak jak opisałem powyżej podłączenie. Daj znać czy pomgło.

Misza napisał/a:
kabelek musi być CA-42 inaczej nie zaskoczy..
nie prawda, ja mam DKU-5 i chodzi jak po maśle.

robert01 
Member

Wysłany: 04 Mar 2006 11:26   

-=Mirco=-, wszystko robiełem tak jak podałeś, ale niestety nic nie pojawia się na telefonie, żadne info, w Nokia PC Suit wybieram w szeregowym COM3, bo pod takim mi usb zainstalowało i zero komunikacji. Komputer swoje, telefon swoje :evil:
Telefon jest dośc nowy i nie widać, zeby miał zabrudzone styki :?
Jak podłączę sam kabelek do telefonu to nic nie pojawia się na telefonie

-=Mirco=- 
Member

Wysłany: 04 Mar 2006 11:57   

Ja bym się zastanowił nad tym telefonem. Jak podpinam sam kabel do telefonu to mi wyskakuje komunikat „akcesorium zostało podłączone” lub „akcesorium nie kompatybilne” ( nie wiem jak to jest w CA-42). Jeśli twierdzisz, że kabel jest sprawny na 100% to na pewno coś z tym fonem jest nie tak. Ja mam wersję oprogramowania v 03.92 30-06-05 RM-30

El Polacco 
Obserwator

Telefon: 3510
Wysłany: 04 Mar 2006 13:58   

A zobacz co się bedzie działo jak spróbujesz przez podczerwień. Zobacz czy będzie ci wykrywać telefon. Ja miałem kabel od 3100 i mi śmigał, bez żadnych problemów. Przy noki 3510i miałem podobny problem, ale po uzyciu Mobile Media Browser mogłem już normalnie używać.
Ostatnio zmieniony przez El Polacco 04 Mar 2006 14:02, w całości zmieniany 1 raz  

robert01 
Member

Wysłany: 04 Mar 2006 15:29   

W tym momencie nie mam podczerwieni w komputerze, więc tego nie mogę sprawdzić, ewentualnie z innym telefonem sprawdzę czy się komunikuje. Sprawdzę to później. Ale skoro piszecie, że tel od razu po podłączeniu kabelka powinien cos wykryc i działać, bez dodatkowych ustawień, to może warto ten telefon zareklamowac?

Wania 
Member

Telefon: RA-6
Wysłany: 04 Mar 2006 15:41   

ja dalej by sie upieral przy kablu... jak masz mozliwos to idz gdzies do jakiegos serwisu i niech Ci pan przy tobie podepnie tel i wtedy zobaczysz czy wyswietli sie jakis komunikat

robert01 
Member

Wysłany: 04 Mar 2006 16:23   

Problem w tym, że to nie mój telefon. Mnie tylko poproszono w podłaczenie telefonu do komputera. Czyli zainwestować w dku-5 lub CA-42? Czy w inny sposób kombinować?

-=Mirco=- 
Member

Wysłany: 04 Mar 2006 16:42   

Ja bym zrobił tak: poszedł bym do operatora w którym był kupiony telefon, następnie spytał się czy mają kabel do niego a na pewno będą mieli i podłączy do komórki. Jak telefon wykryje kabel to jest ok a jak nie to wiadomo do reklamacji.

robert01 
Member

Wysłany: 11 Mar 2006 10:07   

Kazałem kupić kabel DKU-5. Kupili i z tym kabelkiem ładnie wszystko śmiga. Po podłączeniu od razu wyskakuje komunikat: "Akcesorium zostało podłaczone". Co prawda mam jeszcze problem z połaczeniem się z intenetem, wyskakuje komunkat, że jest jakiś błąd w przesyle danych pakietowych, ale z tego co się zorientowałem to sieć musi przysłać smsa z konfiguracją na ten telefon i będzie działać :)

Dzięki za zainteresowanie tematem.
Pozdro :)

Odpowiedz do tematu