Wysłany: 30 Mar 2006 18:07 Internet w laptopie przez nokie 6800???!!
Witam kupilem sobie na allegro kabel USB do nokii 6800 gdzie w opisie pisalo ze także do łączenia z netem... jednak mam maly problem... zainstalowalem juz modem nokia6800(cable) na kompie... mam podpiety kabel do fona ale niestety cos mi ten modem nie dziala wie ktos jak to skonfigorowac albo jak sie polaczyc z netem przez ta nokie? Tak samo zastanawia mnie dlaczego we wszystkich opisach tego telefonu jest napisane ze ma wbudowany modem gprs i hscsd a w zadnym konfiguratorze sieci nie ma do wyslania ustawien od internetu dla tego modelu jest tylko wap czy tzn ze nie mozna sie przez nia laczyc z internetem na kompie? w instrukcji jest napisane ze mozna ale nie napisali jak jak ktos mial juz z tym modelem do czynienia to prosze o info bo potrzebuje tego polaczenia!!! z gory dzieki...
eMCe2, wiesz co, ja korzystalem z 6800 przez irde z laptopem i nie bylo zadnego problemu z netem po gprs.
Jak polozylem komorke obok laptopa to XP wykrywal go jako standardowy modem (Generic modem over IRDA), i wszystko dzialalo.
Co do konfiguracji komputera, proste.
Wlazisz do panelu sterowania, polaczenia sieciowe i telefoniczne, nowe polaczenie, polacz przy uzyciu modemu telefonicznego, podajesz numer: #99***1#, nazwa uzytkownika i haslo w zaleznosci od sieci : plusgsm, plusgsm itp. Tego dowiesz sie w BOK.
Tak sie to konfiguruje.
Pamietaj zeby do konkretnego polaczenia telefonicznego zaznaczyc odpowiedni modem.
Jesli masz po kablu system moze nie wykryc telefonu automatycznie, wiec zapodaj mu sterowniki z plyty od telefonu lub zassaj z nokia.com
Jak nie bedzie dzialalo pisz, temat przerabialem setki razy
Ostatnio zmieniony przez k44761 30 Mar 2006 20:01, w całości zmieniany 1 raz
no ze po ir wykrywa to wiem bo sam z tego korzystalem jak mialem 6610 i motke A925 ale z ta nokia mam straszne problemy... ten kabel jest chyba jakis dupny bo kurde zainstalowalem sterowniki te co do niego byly ale modemu nie wykrywa co do ustawienia polaczenia co i jak to wiem a te sterowaniki do modemu to faktycznie moze poszukam na stronie nokii to cos znajde... chyba ze miał ktoś już przygode z tymi kabelkami z allegro i wie jak to ruszyc to bylo by milo jakby jakieś info wpadlo...
pozdro
zainstalowalem wszystko ale komunikacji z modemem nie ma... jade to wymienic na jakas pozadna ir bo tam nie ma problemu ... dzieki za pomoc...
Mam nadzieje ze maja jakas pozadna irde bo ostatnio jak u nich kupilem to dzialala tylko na szybkosci 9600 nie zrywajac polaczenia i to tylko 3 dni teraz mozna na nia tylko wysylac bo inaczej sama wogole fona nie rozpoznaje ciezkie czasy nastaly... wszystko tanie ale do doopy
eMCe2, polecam kupic irde na rs232, nie ma z tym problemow i dziala stabilnie. Sam mam taka w kolekcji. Jesli zapragniesz zrobic sobie sam irde wyslij mi wiadomosc na PW popdesle Ci schemat.
Pozdrawiam
sam juz kiedys robilem ale komus pozyczylem i poszla i rzeczywiscie byla niebo lepsza od tej na usb... dzisiaj wymienilem kabelek na jakis lepszy model irdy na usb i jak narazie super sprawa w porownaniu z ta co kupilem ostatnio miodzio dzieki za pomoc i pozdrawiam...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum