Techtronik.pl Serwis : Software, hardware, diagnoza, naprawa
Forum dla zaawansowanych hobbystów elektroników i serwisantów

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |
| Rejestracja |  Zaloguj |

Baza wiedzy, serwis GSM, simlock BB5, naprawa, diagnoza, forum.

Poprzedni temat «» Następny temat
Internet w laptopie przez nokie 6800???!!
Autor Wiadomość
eMCe2 
Member

Telefon: MDA PRO
Wysłany: 30 Mar 2006 18:07   Internet w laptopie przez nokie 6800???!!

Witam kupilem sobie na allegro kabel USB do nokii 6800 gdzie w opisie pisalo ze także do łączenia z netem... jednak mam maly problem... zainstalowalem juz modem nokia6800(cable) na kompie... mam podpiety kabel do fona ale niestety cos mi ten modem nie dziala :| wie ktos jak to skonfigorowac albo jak sie polaczyc z netem przez ta nokie? Tak samo zastanawia mnie dlaczego we wszystkich opisach tego telefonu jest napisane ze ma wbudowany modem gprs i hscsd a w zadnym konfiguratorze sieci nie ma do wyslania ustawien od internetu dla tego modelu :| jest tylko wap :| czy tzn ze nie mozna sie przez nia laczyc z internetem na kompie? w instrukcji jest napisane ze mozna ale nie napisali jak :| jak ktos mial juz z tym modelem do czynienia to prosze o info bo potrzebuje tego polaczenia!!! z gory dzieki...

k44761 
Member

Telefon: 6310i + NM
Wysłany: 30 Mar 2006 19:59   

eMCe2, wiesz co, ja korzystalem z 6800 przez irde z laptopem i nie bylo zadnego problemu z netem po gprs.
Jak polozylem komorke obok laptopa to XP wykrywal go jako standardowy modem (Generic modem over IRDA), i wszystko dzialalo.
Co do konfiguracji komputera, proste.
Wlazisz do panelu sterowania, polaczenia sieciowe i telefoniczne, nowe polaczenie, polacz przy uzyciu modemu telefonicznego, podajesz numer: #99***1#, nazwa uzytkownika i haslo w zaleznosci od sieci : plusgsm, plusgsm itp. Tego dowiesz sie w BOK.
Tak sie to konfiguruje.
Pamietaj zeby do konkretnego polaczenia telefonicznego zaznaczyc odpowiedni modem.
Jesli masz po kablu system moze nie wykryc telefonu automatycznie, wiec zapodaj mu sterowniki z plyty od telefonu lub zassaj z nokia.com
Jak nie bedzie dzialalo pisz, temat przerabialem setki razy :)
Ostatnio zmieniony przez k44761 30 Mar 2006 20:01, w całości zmieniany 1 raz  

eMCe2 
Member

Wysłany: 30 Mar 2006 21:07   

no ze po ir wykrywa to wiem bo sam z tego korzystalem jak mialem 6610 i motke A925 ale z ta nokia mam straszne problemy... ten kabel jest chyba jakis dupny bo kurde zainstalowalem sterowniki te co do niego byly ale modemu nie wykrywa :| co do ustawienia polaczenia co i jak to wiem a te sterowaniki do modemu to faktycznie moze poszukam na stronie nokii to cos znajde... chyba ze miał ktoś już przygode z tymi kabelkami z allegro i wie jak to ruszyc to bylo by milo jakby jakieś info wpadlo...
pozdro

k44761 
Member

Wysłany: 30 Mar 2006 22:31   

eMCe2, nie masz instalowac sterownikow do kabelka tylko sterownik do modemu z plyty CD zalaczonej do tej nokii.

eMCe2 
Member

Wysłany: 31 Mar 2006 08:32   

zainstalowalem wszystko ale komunikacji z modemem nie ma... jade to wymienic na jakas pozadna ir bo tam nie ma problemu ... dzieki za pomoc...
Mam nadzieje ze maja jakas pozadna irde bo ostatnio jak u nich kupilem to dzialala tylko na szybkosci 9600 nie zrywajac polaczenia i to tylko 3 dni :D teraz mozna na nia tylko wysylac bo inaczej sama wogole fona nie rozpoznaje :D ciezkie czasy nastaly... wszystko tanie ale do doopy :|

k44761 
Member

Wysłany: 31 Mar 2006 09:03   

eMCe2, polecam kupic irde na rs232, nie ma z tym problemow i dziala stabilnie. Sam mam taka w kolekcji. Jesli zapragniesz zrobic sobie sam irde wyslij mi wiadomosc na PW popdesle Ci schemat.
Pozdrawiam

eMCe2 
Member

Wysłany: 31 Mar 2006 14:11   

sam juz kiedys robilem ale komus pozyczylem i poszla i rzeczywiscie byla niebo lepsza od tej na usb... dzisiaj wymienilem kabelek na jakis lepszy model irdy na usb i jak narazie super sprawa :) w porownaniu z ta co kupilem ostatnio miodzio :D dzieki za pomoc i pozdrawiam... ;)

Odpowiedz do tematu