Mam prosbe szukam wszystkiego o komunikacje PC z nokia. Interesuje mnie opis MBUS&FBUS. Google przejzalem. Prosze o pomoc. Chcialbym napisac oprogramowanie do noki dla podstawowych operacji typu phone info itp...
Witam
To mój debiut na Forum. Mam nadzieje, żę Admini/Moderatorzy nie wywalą mojego posta od razu do smietnika.
Piszę odpowiedź w tym wątku, ponieważ chcę stworzyć program, który umożliwi mi wysyłanie wiadomości wg schematu:
PC => telefon => SMS
Wszystko byłoby w porządku, gdyby nia fakt, że nie znalazłem nigdzie opisu formatu transmisji między telefonem, a komputerem.
Dowiedziałem się jedynie na elektrodzie.pl, że mogę się komuikować z komórką przy uzyciu terminala i komendy AT ... Słowem, niewiele.
Natknąłem się na API gammu, skąd niewiele się na razie dowiedziałem. Mmoże nie dotarłem jeszcze do sedna?
Chciałbym, aby ktoś był uprzejmy wskazać mi kierunki poszukiwania opisu szczegółów protokołu transmisji z telefonem.
Chciałbym się na początek łączyć przez RS232c.
Czy ktoś z Forumowiczów ma jakić kodzik źródłowy?
hmm.. moze odgrzewam stary temat ale czy ktos ma pojęcie o tym co napisał mój przedmowca?? Może troche inaczej.. czy zna ktos kanały transmisji i sposob wymiany danych przez port szeregowy- chciałbym napisać program automatycznie wysylajacy sms o podanej tresci i umiescic go w mikrokontrolerze serii 8051..
Ostatnio zmieniony przez buzoleknew 21 Sty 2007 17:58, w całości zmieniany 1 raz
hmm.. moze odgrzewam stary temat ale czy ktos ma pojęcie o tym co napisał mój przedmowca?? Może troche inaczej.. czy zna ktos kanały transmisji i sposob wymiany danych przez port szeregowy- chciałbym napisać program automatycznie wysylajacy sms o podanej tresci i umiescic go w mikrokontrolerze serii 8051..
hmmm, jak ktos zauwazyl, gammu, gammu i jeszcze raz gammu. A jezeli sa problemy ze zrozumieniem kodu, zawsze mozna sie skontaktowac z autorem i uzyskac jego pomoc za pieniadze. no problemo, trzeba tylko chciec
hehehehe zabule troche kasy i po problemie no jasne- czego ja na to wczesniej nie wpadlem.. dziekuje Tobie kolego- naprawde bardzo mi pomogles, rozwiales wszystkie moje watpliwosci.. temat uwazam za wyczerpany, mozna zamknac..
A tak na marginesie- gammu sie zainteresowalem, nawet bardzo bo to byl moj projekt na technike mikroprocesorowa ale widocznie bylem wtedy zbyt duzym głąbem i nie mogłem go rozgyźć.. całe szczęście , że wniosłeś tyle informacji swoim postem i pomogłeś mi problem rozwiązać.. dzieki i pozdro
Ostatnio zmieniony przez buzoleknew 27 Lut 2007 22:58, w całości zmieniany 1 raz
hehehehe zabule troche kasy i po problemie no jasne- czego ja na to wczesniej nie wpadlem.. dziekuje Tobie kolego- naprawde bardzo mi pomogles, rozwiales wszystkie moje watpliwosci.. temat uwazam za wyczerpany, mozna zamknac..
A tak na marginesie- gammu sie zainteresowalem, nawet bardzo bo to byl moj projekt na technike mikroprocesorowa ale widocznie bylem wtedy zbyt duzym głąbem i nie mogłem go rozgyźć.. całe szczęście , że wniosłeś tyle informacji swoim postem i pomogłeś mi problem rozwiązać.. dzieki i pozdro
możesz ironizować i ja moge dostać bana za moj post, ale fakt faktem (i nie twierdzę, że nie jesteś głąbem) - jezeli masz napisane wszystko czarno na bialym i nie potrafisz tego wykorzystac, to chyba nie masz wyjscia, jak zabulic...chociażby za czas czlowieka, ktory CI to objasni. to tak jakbym ja miał miec pretensje, że mi ktos nie da za darmo jazd nauką jazdy
Ostatnio zmieniony przez xxxxx 27 Lut 2007 23:13, w całości zmieniany 1 raz
hmmm.. gdzie masz podane jak zaimplementowac do procesora serii 8051 lub dokladniej np atmela 89s52 funkcje wysylania smsow ?? ja tego tak czarno na bialym nie widzialem.. ale to chyba jalowa dyskusja.. Ty nie wiesz jak mi pomoc- rozumiem to i nie mam Do Ciebie bron Boze o to zadnych pretensjiii... pozdrawiam i milego wieczoru zycze
hmmm.. gdzie masz podane jak zaimplementowac do procesora serii 8051 lub dokladniej np atmela 89s52 funkcje wysylania smsow ?? ja tego tak czarno na bialym nie widzialem.. ale to chyba jalowa dyskusja.. Ty nie wiesz jak mi pomoc- rozumiem to i nie mam Do Ciebie bron Boze o to zadnych pretensjiii... pozdrawiam i milego wieczoru zycze
ale masz tam podane, jakie bajciki trzeba wyslac, zeby sms byl zakodowany i wyslany przez telefon (a i z tym byl problem w tym watku). Ja tez nie mam pretensji. I tez zycze udanego wieczoru
Ostatnio zmieniony przez xxxxx 27 Lut 2007 23:45, w całości zmieniany 1 raz
Witam
Moge Ci co nieco objasnic odnosnie wysylania sms przez RS232. Pisalem z tego prace, najpierw zastanow sie dobrze nad telefonem z ktorego chcesz korzystac piszesz o komunikacji z nokia osobiscie mialem z tym problem (chnskie kable brak komunikacji) dlatego skorzystalem ze starego dobrego siemensa me45. Musisz zaczas od komend AT jak wspomniales
-sprawdz w maualu telefonu z ktorego korzystasz jakie predkosci transmisji obsluguje czy wymaga bitu parzystosci, bitu stopu itp,
-ustaw te parametry w hiperterminalu
-sciagnij z netu opis komend AT dla danego tefonu (przewaznie wszystkie modele noki korzystaja z podobnych komend, podobnie siemens ale miedzy firmami juz sie roznia)
-Jak uzyskasz pod hiperterminalem komunikacje mozesz zabrac sie za dalsza prace
Wazne jest jaki tryb wysylania SMS obsluguje twoj telefon nokia najprawdopodobniej bedzie miec tryb tekstowy (jesli uzyskasz komunikacje bedzie łatwiej w trybie tekstowym) jesli nie uda Ci sie komunikacja proponuje siemensa naprawde fajnie sie z nimi pracuje jesli chodzi o komendy AT. Wada sms mozesz wyslac tylko w formacie PDU.
Implementacja tego na mikroprocesor to dopiero zabawa, ale moze dasz rade Moge ci podeslac fragmenty kodu (AVR studio) odpowiedzialne za wysylanie SMS ja uzywalem procesora ATmega162.
Dobrze jest to opisane w EP tylko nie pamietam w ktorym numerze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum