Wysłany: 31 Paź 2007 05:14 microSD w 6120 ale jaka ?
Szukam jakiejś listy kart microSD kompatybilnych z Nokią 6120 i ... nic.
W manualu jest napisane pojemność do 2GB. Reklamują się sprzedawcy z kartami 4GB a nawet 6GB pisząc, że można używać. Czy ktoś to weryfikował ? można używać kart o większej pojemności niż 2GB ?
Ponoć jest w kartach o większej pojemności (microSDHC) stosowany fat32 jako system plików, to oczywiście lepiej niż standardowy fat ale czy ten fon będzie takie karty czytał?
Są też karty szybsze niż standardowe - widziałem w sieci kilka klas prędkości. Szybszy jest zapis i odczyt. Czy fon będzie w ogóle umiał z tego skorzystać ? i w związku z tym czy warto w to inwestować ?
Też takie takiego zestawienia szukałem, ale nie znalazłem, najlepiej będzie jak po prostu wejdziesz na strony producentów kart i poszukasz czy są kompatybilne.
Na pewno telefon współpracuje z SDC/2GB Kingston, bo taką mam .
Telefon: RM-217
Wiek: 26 Dołączył: 18 Cze 2003 Posty: 846 Skąd: Gardens of UK
Wysłany: 04 Lis 2007 21:49
w mojej n95 w manualu tez jest napisane ze tylko 2gb, osobiscie przetestowalem 4 i 6 gb dziala swietnie sama nokia zaczyna wprowadzac 4gb co do szybkosci to jakos znaczacej ruznicy nie widac
Na pewno telefon współpracuje z SDC/2GB Kingston, bo taką mam .
Fajnie, tylko że tyle to mogę wyczytać z instrukcji - to jest karta do 2GB i jest zwykłą kartą nie szybką.
Popatrzyłem jeszcze na listy kompatybilności - Kingston nie znalazłem ale San Disk ma:
http://www.sandisk.com/Co...okia-6120c.aspx
ale oczywiście zastrzega się:
Maximum capacity for this device: May support up to 6GB
Please check with your device manufacturer for details.
Także z tego co widzę to trzeba sprawdzić empirycznie.
STZ
PS. ciekawe czym się różni Nokia 6120 od 6120c
Ostatnio zmieniony przez STZ 04 Lis 2007 22:58, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum