Techtronik.pl Serwis : Software, hardware, diagnoza, naprawa
Forum dla zaawansowanych hobbystów elektroników i serwisantów

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |
| Rejestracja |  Zaloguj |

Baza wiedzy, serwis GSM, simlock BB5, naprawa, diagnoza, forum.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Jarecki
30 Lis 2007 15:10
6230 duży problem z klawiaturą
Autor Wiadomość
Piotr_aa19 
User

Telefon: RM-12
Wysłany: 07 Lis 2007 10:15   6230 duży problem z klawiaturą

Witam. Mam na serwisie 2 sztuki 6230 (od 2 klientów) w którym stwierdzo no nie działającą klawiaturę (w jednym nie działa środkowy rząd klawiszy w drugim 123 zmieniło się z *0#, oba telefony po zamoczeniu) . Zabrałem się do pracy. Wanienka, grzanie nie pomogło. Wymiana filtrów pomogła ale na krótko telefon jeden jak i drugi pow ymianie filtrów działa poprawnie max.2 godziny a po 2 godzinach to samo... Żeby tego było mało oba wybierają same przyciski z klawiatury! Ruszałem na płycie wszystko co dotyczy klawiatury (filtry, złącza) oprócz procesora, podstawiałem płytkę klawiatury, zmieniałem n razy soft.... Usterka wraca po ok.2 godzinach działania telefonów. Jeśli ktoś miał taki przypadek i mógłby mi pomóc to bardzo proszę o pomysły. .

pluciorx 
Member

Telefon: RM-217
Wysłany: 08 Lis 2007 07:23   

morze byc pcb pod filtrami przegrzane juz.

Piotr_aa19 
User

Wysłany: 08 Lis 2007 20:10   

pluciorx napisał/a:

Dobrze ale dlaczego po wyjęciu filtrów wybierają same klawisze? Tego nie rozumiem...

pluciorx 
Member

Telefon: RM-217
Wysłany: 09 Lis 2007 11:09   

a ten caly ui board zamieniales ?

Piotr_aa19 
User

Wysłany: 09 Lis 2007 14:36   

Oczywiście sprawdzane na innych płytkach. Obecnie oba telefony leżą z wyjętymi filtrami i też same klawisze się wciskają. Dziwne, co? Nie mam już do nich cierpliwości....

[ Dodano: 14 Lis 2007 12:45 ]
pluciorx napisał/a:

Miałeś rację w przypadku jednej sztuki. Wyeliminowałem całkowicie filtry(25 pin) i zrobiłem połączenia od wejść filtrów do złącz klawiatury przewodami i jedna sztuka działa całkowicie prawidłowo.
W drugiej płycie niestety po wyjęciu filtrów klawisze dalej klawisze działają same. Połączenia będzie trudniej zrobić z powodu 24 pinowych filtrów(stara płyta) i połączenia pod flitrami nie są uszkodzone. sprawdzone. Dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez Piotr_aa19 14 Lis 2007 12:46, w całości zmieniany 1 raz  

tomekbch 
User

Telefon: nokia
Wysłany: 24 Lis 2007 10:06   

Witam. Spróbuj podlać i wygrać procka, jeżeli filtr nie pomaga w takiej sytuacji. Podejrzewam że pod procem masz jakieś zwarcia, bo jeżeli z wyjętym filtrem wyskakują ci same cyferki to tylko procek za to odpowiada.

Piotr_aa19 
User

Wysłany: 27 Lis 2007 22:27   

Witam wszystkich ponownie.
Jak napisałem wyżej pierwszą sztukę udało mi się naprawić.
Drugą sztukę zrobiłem wczoraj. Usterka była bardzo dziwna. Otóż wiadomość na przyszłość: Jeśli komuś trafi się np.6230 uparcie wybierająca sama klawisze.... zalecam sprawdzić stan logiczny wejść klawiatury (wejścia procesora) najlepiej oscyloskopem. W przypadku tej drugiej Nokii problemem był nieokreślony, zmieniający się stan (od 0.2 do 2,1 V !!)wejścia przycisku(strzałka do góry) nawet bez filtrów. Naprawiłem to ustalając na tym wejściu(pull up) napięcie 2,1V co w rezultacie nie pozwala wejściu osiągnąć niskiego stanu (wciśnięty) dziwne ale działa. W tej chwili telefon działa poprawnie ale na padzie (do góry) napięcie wacha się od 1,4 do 2,1 V..... Niesamowite. Oczywiście uszkodzony jest procesor ale nie miałem drugiego na podstawienie więc musiałem tak zrobić. Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi