Ostatnio w moje ręce trafiła Nokia 6230i bez układu R388... Wlutowałem i telefon widzi tylko wybrane karty - np. starszą karte orange, czasem karte plusa... Reszte kart nie może zobaczyć:/ Wstawiałem innego glassa - bezskutecznie... Wymieniłem C390, zmieniłem soft na 3.88, nadal nic:/ Czy ktoś wie gdzie może leżeć przyczyna? Ja już nie wiem co robić...
Telefon: NPL-1
Wysłany: 19 Cze 2007 08:22
tylko jak to naprawić? sprawdziłem wszystko co mogłem patrząc na schemat w serwisówce... tylko uem w zasadzie został:/
[ Dodano: 19 Cze 2007 10:49 ]
na tej karcie orange na której chodzi poprawnie, VSIM wynosi 3V... Natomiast na kartach, których telefon nie widzi, VSIM jest równie 0V, podbobnie jak w przypadku gdy odpalam telefon bez karty... ehh...
nie bardzo wiem dlaczego akurat ma być UEM (chyba że cuda się zdarzają) skoro jedne sim działają a inne nie.Trochę to dziwne i szukał bym przyczyny w SW ale to też sprawdzone.Mam pytanie ..czy dysponujesz oscyloskopem bo przydało by się sprawdzić Vsim.Czy dla niewidzących kart pojawia się i potem znika czy od początku zero..Może jednak faktycznie UEM nie wyrabia się z wystawieniem Vsim dla niektórych sim..
ps..oczywiście czyszczenie i grzanie było?
Ostatnio zmieniony przez ftb 20 Cze 2007 02:48, w całości zmieniany 1 raz
Telefon: NPL-1
Wysłany: 21 Cze 2007 08:31
tak, czyszczenie i grzanie to standart... zmienialem tez soft, sprawdzalem wszystkie przejscia i nic... czesciej jest tak, ze najpierw mam komunikat "wstaw karte sim" a po 2-3s pojawiaja sie logo startowe i telefon normalnie dziala...
Witam.
Mam taki sam problem jak kolega ORi z tym że telefon nie widzi karty(dostałem bez R388). Wszystie czynności jak powyżej tzn. grzanie czyszczenie, R388 itd. Sprawdzałem sygnał oscyloskopem widać jak wskakuje 1,8V po czym za chwilę 3V i spada do zera obojętnie czy z kartą czy bez jest tak samo. Czy jednak to jest wina UEM'a?
Ostatnio zmieniony przez Piotr_aa19 19 Lis 2007 20:27, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum