Techtronik.pl Serwis : Software, hardware, diagnoza, naprawa
Forum dla zaawansowanych hobbystów elektroników i serwisantów

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |
| Rejestracja |  Zaloguj |

Baza wiedzy, serwis GSM, simlock BB5, naprawa, diagnoza, forum.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprawdz karte SIM w Alcatelu 311 v 104 01 15A
Autor Wiadomość
labik 
Starszy użytkownik

Telefon: Nokia
Wysłany: 11 Lip 2003 11:13   Sprawdz karte SIM w Alcatelu 311 v 104 01 15A

Mam coś takiego. W alcatelu 311 v104 wersja softu 15A mam cały czas napis "Sprawdz karte SIM" tak jak by telefon nie widział karty ( karty zmieniałem - nie widzi rzadnej). Nie jest to napewno wina styków bo sprawdzałem. Sciągałem simlocka z tego telefonu i nie zrobiłem backup-a flesza. Telefon mi sie nie chciał obudzić wiec mu wgrałem flesz z innego fona ale tez w wersji 15A. Tel sie obudził t teraz właśnie jest taki napis. Nie jestem pewien czy klient przyniósł mi dobrego fona ale on twierdzi ze na 100 % był sprawny. Jak go postawić na nogi ? Prosze tez o podesłanie na maila labik@interia.pl flesza do tej wersji oraz wszystkiego co mozna mu podac w szczegolności repart flesza i np. teh, eeprom. Jakieś sugestje ??

WOJTEK_1985
User

Wysłany: 11 Lip 2003 23:36   

Miałem ten sam przypadek. Wgrywałem jezyk do tego telefonu v 104. Nie poszło tak jak powinno i nie zrobilem Backupa. Wgrałem flasha z innego fona i to samo. NIE CZYTA KARTY. Koledzy mówią ze sumy kontrolne sa nieprzeliczona a drudzy mówią ze bez starego orginalnego flasha z tego telefonu nie bedzie działac.

kedar_s
Member

Wysłany: 12 Lip 2003 09:47   

Ratuje cię tylko orginalny backup
pozdr...

labik 
Starszy użytkownik

Wysłany: 13 Lip 2003 01:44   

Pytanie skąd go wziąć. Tel poszedł juz na gwarancji do serwisu. Jak go podniosą ????

Aaadam 
User

Telefon: co popadni
Wysłany: 21 Gru 2003 19:38   re: Sprawdz karte SIM w Alcatelu 311 v 104 01 15A

Ja mam podobny problem z alcatelem 511, chciałem zdjąć z niego simlocka programem Alcatel BF/BG3 Unlocker by GSMNOW. Zrobiłem najpierw backup, czytal go chyba z pół godziny. Skończył czytanie pokazał że OK. Zapisalem go i niczego się nieobawiając wcisnąłem Unlock. Od tej pory telefon przestał widzieć kartę SIM. W sumie to nawet nie wiem czy widzial ją wcześniej. Próbowałem wgrać z powrotem oryginalnego flasha. Okazało się ze ten program nawet niepotrafi go wgrać. Wgrałem czym innym i od tej pory telefon przestał się włączać. Wstał dopiero po użyciu programu BF4 flash Repair by Heinrich gdzie używa się oryginalego flasha i flasha naprawczego ale ciągle nie widzi karty sim. Czy można coś z tym zrobić ??

Z góry dzięki
Pozdrawiam

labik 
Starszy użytkownik

Wysłany: 21 Gru 2003 21:20   re: Sprawdz karte SIM w Alcatelu 311 v 104 01 15A

Aaadam temat został jakby juz wczesniej wyjasniony. Konieczny jest backup TEH Zone. To taka mała cześć epromu. Bez tego nie mam szans na podniesienie fona. Jak masz gwarancje to oddaj go na gwarancji. Wymienia płyte na nową. Sprawdzałem. Potem miałem takiego z uszkodzonym zasiegiem i bawiłem sie flashowaniem TEH zone i wiem napewno ze za to ze tel nie widzi karty własnie ta częć flasha odpowiada

Aaadam 
User

Telefon: co popadni
Wysłany: 21 Gru 2003 23:11   re: Sprawdz karte SIM w Alcatelu 311 v 104 01 15A

A która część flasha to TECH ZONE bo ja mam oryginalnego backupa, tylko musiał się jakoś źle zczytać. Jak mam trochę szczęścia to może akurat to się dobrze zczytało.

labik 
Starszy użytkownik

Wysłany: 27 Wrz 2005 14:32   

Temat stary jak świat ale pytanie do wszystkich. Czy jest juz jakiś program do naprawy Teh Zone w tych alcatelach ? Nazbierało mi sie juz kilka sztuka wiec byłbym zainteresowany

Odpowiedz do tematu