Wysłany: 08 Kwi 2008 09:56 e250 LCD blinks po wymianie
Witam
mam w tej chwili dwa takie fony do wymiany LCD. Mam 3 LCDki z dwoch roznych źrodeł. Wymiana idzie w sumie bezproblemowo, przelutowuje wyswietalcze i jest ok skladam fona jest ok uruchamiam wszystko smiga do momentu kiedy wylaczy sie podswietlanie w telefonie. Wtedy wysweitlacz zaczyna sie zapalac bez powodu na biało co jakis czas roznie to bywa raz gasnie raz zapala sie jak stroboskop raz swieci ciagle na biało wcisne jakis klawisz albo rozsune telefon i jest ok zapala sie poswietlania klaw LCD działa normalnie, Mruganie i swiecenie pozostaje nawet jak wyłącze telefon. Robiłem wczesniej dwa takie fony i LCDki działały, teraz robilem juz rozne kombinacje lutowalem te 3 lcdki raz do jednego fona do drugiego przekłądałem taśmy (nowe) zamieniałem plyty i obudowy i nic dalej te efekty. Czy ktoś miał taki problem?? jak sobie z tym poradzic co mogę robić zle??
Dodam ze na oryginalnych przed wymiana nic sie takiego nie działo tylko były zbite
pozdrawiam
HEugoo
nie masz nigdzie zwarcia? moze to nie jest E250 tylko E250D podobno sie roznia od siebie i dla tego takie zachowanie? jakie masz kolory plyt glownych, zielone czy niebieskie?
kolory sa zielone obu plyt. Nie mam w tej chwili sprawnej zeby sprawdzic czy nie ma zwarc () ale testowalem juz z mala i duza iloscia cyny kazdy tel mial 3 rozne lcd i dalej to samo. Moze cos byc z kompatybilnoscia tych lcd albo faktycznie cos gdzies zwiera ale lutowalem juz wczeniej LCD w e250 i nie bylo problemu chodzily za pierwszym razem a tutaj po kazdym lutowaniu ten sam efekt LCD działa ale mruga na biało gdy tel nic nie ma wyswietlac.
Przejscia mam miedzy (patrzac od tyłu LCD od lewej):
1-2-15-32,
5-6;
24-25-26-31;
ale to chyba normalne bo w tej chwili na obu LCd mam identycznie (dwa rozne lcd są z róznych źródeł i maja rózne elementy bierne zastosowane) ale tez oba mrugaja wiec to chyba nie to
inna sprawa - marka producenta / data produkcji - nowsze LCD moga (choć nie muszą) wymagać nowego SW... nie jestem co do tego pewny w samsungach - ale ostatnio tak miałęm w k800
hmm producent cieżka sprawa, nie ma na zadnym producenta jeden jest z allegro dwa pozostałe od oficjalnego dystrybutora firmy foof z nazwa HQ jakies numery parti i seryjne tu sa ale nie wiem jak odczytac date produkcji. co do softu zmienialem na nowy z plusa i dalej to samo. Zastanawiam sie czy to nie wina tasm dwie mam uzywane a dwie z allegro choc jedna nie działala od poczatku a na drugiej tez mruga.
czy w ogole sa rozne wersje plyt glownych przez co wymagaja innych tasm? posiadam 2 szt.. jedna srebrna z zielona plyta.. druga czarna z niebieska.. przelozenie tasmy z jednej do drugiej daje efekt nie wlaczania sie telefonu.. czy ktos ma jakies informacje na ten temat?
Jest E250 z płytą koloru zielonego i E250D z płytą koloru niebieskiego.Lcd są akie same różnią się też taśmą.Jedna za drugą nie pasuje.Sprawdzone i wymieniane wyświetlacze.
Roznice pomiedzy E250 a E250D to nie tylko kolor plyty:
stare sa zielone nowe niby niebieskie ale nie zawsze. Zobacz na rewizje plyty: stara to Rev. 1.2 a nowa to Rev 1.3 Co do innych rzeczy to wszytko tz. tasma , LCD, keypad itp. tez sa inne.
Pozdrawiam
Roznice pomiedzy E250 a E250D to nie tylko kolor plyty:
stare sa zielone nowe niby niebieskie ale nie zawsze. Zobacz na rewizje plyty: stara to Rev. 1.2 a nowa to Rev 1.3 Co do innych rzeczy to wszytko tz. tasma , LCD, keypad itp. tez sa inne.
Pozdrawiam
Sam lcd bez płyty jest na 100% taki sam, zmieniałem już kilka razy.
Dzieki Wania ale zabezpieczania tasma probowałęm wczesniej i nic mi nie pomagło cały problem skonczył sie na tym ze najnormalniej uzywałem zbyt małej ilosci cyny choc wydawało mi sie ze jest wystarczająco i wszystkie przejscia były to po przyłozeniu naprawde przesadnej ilosci wszystko pracowało bez problemu. Głupia sprawa ale hmm jak mawia moja teściowa "TRUDNO"
pozdrawiam i dzieki wszystkim za zainteresowanie i rady
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum