Wysłany: 05 Gru 2003 23:33 J70 - nie da się zadzwonić
Mam dwa takie aparaty, w których przy próbie zadzwonienia gdziekolwiek po około 2 sek pojawia sie komunikat "koniec połącz.".
Telefon pokazuje że ma zasięg full.
To samo dzieje się we wszystkich sieciach.
musze sie dopytac czy problem zostal rozwiazany?
mam j70 imei byl 0000 po zmianie chyba na org. full zasieg ale nie idzie dzwonic orazu 'koniec polaczenia' na 90% to sprawa sw.
@rafalk - kiedy telefon ma pełny zasięg ale nie można wykonać połączenia to nie jest to wina PA.
Uszkodzenie PA (jak to już ktoś parę razy o tym pisał) charakteryzuje się przede wszystkim tym, że telefon ma większe problemy z odbiorem i logowaniem do sieci a nie z wykonaniem polączenia.
Czyli jeśli nie SW to element jaki odpowiada za tor Tx.
misq-gsm - jeśli miałeś Imei w postaci samych zer to musiałeś mieć również tzw.4 locki, spróbuj jeszcze raz pozbyć się ich przez CTE i poprzywracać wszelkie ustawienia fabryczne (patrz lista komend) to powinno pomóc.
No właśnie, te wartości NVM to są pewne stałe wartości, które odwołują się przede wszystkim do numeru Imei.
Naprawa telefonu w przypadku "zerowego Imei" polega na wpisaniu oryginalnego numeru z naklejki telefonu, czyli podaniu tym wartościom NVM tego numeru, do którego się odwołują.
Problem powstaje, wtedy kiedy Imei nie jest oryginalny i wychodzi niezgodność pomiędzy wpisanym a tym z NVM.
Teraz widzę, że napisałeś "Imei chyba oryginalny" więc to będzie na 99% ten problem.
Kombinowałam kiedyś z takim telefonem ze zmienianą obudową i miałam podobne problemy, ale za którymś razem wpisywania różnych dostępnych Imei od tego modelu udało się...
Myślałam, że Imei jest oryginalny w Twoim przypadku i dlatego napisałam o lock'ach.
Gdzieś miałam te programy, o których mowa w linku jak znajdę,sprawdzę to dam znać jeśli problem będzie nadal aktualny.
problem jest nadal aktualny w ciagy tyg troche malo czasu bylo ale teraz dalej sie za niego zabieram. przeflashowalem tel. ale nic nie dalo (mam backupa)
moze ktos zgra swojego fullflasha i wrzyci na forum?
Uszkodzenie PA (jak to już ktoś parę razy o tym pisał) charakteryzuje się przede wszystkim tym, że telefon ma większe problemy z odbiorem i logowaniem do sieci a nie z wykonaniem polączenia.
Czyli jeśli nie SW to element jaki odpowiada za tor Tx.
Nie do konca to prawda, ale to nie miejsce na taka dyskusje...
Ja mam J5 i J70 z takim problemem i odlozylem je na polke troche czasu temu (pare miesiecy), jesli rzeczywiscie jest to problem z sw to prosze o rozwiniecie tematu.
Myślę,że przez ten czas Twój J70 już działa i problem rozwiązany.
Na wypadek, gdyby miało być inaczej załączam plik z programem, który chyba do końca wyjaśni sprawę wartości NVM...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum