Techtronik.pl Serwis : Software, hardware, diagnoza, naprawa
Forum dla zaawansowanych hobbystów elektroników i serwisantów

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |
| Rejestracja |  Zaloguj |

Baza wiedzy, serwis GSM, simlock BB5, naprawa, diagnoza, forum.

Poprzedni temat «» Następny temat
J70 - zamek sim, IMEI 000000... Gdzie tkwi błąd?
Autor Wiadomość
eylau
User

Wysłany: 20 Sie 2004 09:27   J70 - zamek sim, IMEI 000000... Gdzie tkwi błąd?

Witam
Mam soniacza J70, na którego wyświetlaczu po jego włączeniu pokazuje się ulubiony przez wszystkich "zamek sim". Nr imei telefonu to same zera. Chciałem go "postawić" zgodnie ze wskazówkami zawartymi we wcześniejszych postach ale... lipa. Niżej opiszę co robiłem i jakie błędy wyskakiwały mi na monitorze. Byłbym wdzięczny, gdyby mi ktoś wskazał w którym miejscu popełniam błąd.

1. Zczytuję kod waplock dla imei 000000000000000 (tutaj chyba nie muszę pisać jak)
2. Uruchamiam tryb CTE - używam do tego celu kabla DATA i programu CTEEnabler. Tutaj cała operacja przebiega bezproblemowo. Wyłączam program, wyłączam i ponownie włączam telefon.
3. Odpalam program CTE terminal v3.0, podłączam telefon do komputera (kabel service) włączam telefon, w programie CTE terminal klikam: File -> Connect. Pojawia się informacja "Phone ready". Wpisuję komendę: Pw xxxxxxxx (xxxxxxxx - kod waplock). Pojawia się informacja "**OK**".
4. I teraz zaczynają się schody. Wpisuję komendę WRITEIMEI (i dalej numer imei w postaci 0x00 0x22 0x44 itd.) i otrzymuję komunikat "**UNKNOWN COMMAND**". Podobny komunikat pojawia się po wpisaniu komendy SLDEFAULT.
Kończąc punkt 3 próbowałem już kilku sposobów. A to zrestartowałem telefon, innym razem zrestartowałem program, jeszcze innym razem zrestartowałem i program i telefon. I nadal lipa.
To samo co powyżej opisałem próbowałem zrobić z programem CTE terminal v1.5. Jak nietrudno się domyślić efekt ten sam...

W którym miejscu popełniam błąd?
Próbowałem to zrobić na dwóch komputerach (celeron 1200 win98, k6 333 win 2000).

Pozdrawiam
eylau

qbk 
Member

Telefon: 6610
Wysłany: 20 Sie 2004 09:44   

sprawdz jak wpisujesz imei. Tez tak mialem - na koncu jest ostatnia cyfra(bo imei jest 15cyfrowy) zalozmy ze jest to 9 wpisujesz ja 0x9
to napewno orginalny imei

eylau
User

Wysłany: 20 Sie 2004 09:49   

qbk napisał/a:
sprawdz jak wpisujesz imei. Tez tak mialem - na koncu jest ostatnia cyfra(bo imei jest 15cyfrowy) zalozmy ze jest to 9 wpisujesz ja 0x9
to napewno orginalny imei

Wpisywałem oryginalny IMEI z jena cyfrą na końcu tak jak mówisz.
Tutaj po prostu działa tylko komenda PW - nic więcej :(

Pozdrawiam
eylau

misq-gsm 

Telefon: rozne:)
Wysłany: 20 Sie 2004 10:13   

Cytat:
3. Odpalam program CTE terminal v3.0, podłączam telefon do komputera (kabel service) włączam telefon, w programie CTE terminal klikam: File Connect. Pojawia się informacja "Phone ready". Wpisuję komendę: Pw xxxxxxxx (xxxxxxxx - kod waplock). Pojawia się informacja "**OK**".

teraz wylacz i wlacz telefon i wpisz przykladowo sldefault powinno dzialac. nie odlaczaj kabla.

eylau
User

Wysłany: 20 Sie 2004 10:22   

misq-gsm napisał/a:

teraz wylacz i wlacz telefon i wpisz przykladowo sldefault powinno dzialac. nie odlaczaj kabla.

Tak też próbowałem. Program cały czas się zachowuje jak by nie był w trybie CTE mimo, że (przynajmniej teoretycznie - wszystko na to wskazuje) w nim jest...

Pozdrawiam
eylau

globus 
User

Telefon: 6310i
Wysłany: 24 Sie 2004 14:42   

spróbuj wygrzać płytę a potem cała procedura od nowa. Miałem takiego tylko jednego ale po grzaniu pomogło.

alunia 
Member

Telefon: ...
Wysłany: 29 Sie 2004 15:48   

Powiem Ci gdzie tkwi błąd bo jakoś nieuważnie czytałeś poprzednie posty albo coś Ci umknęło...
1-wsze i najważniejsze : Żeby móc zmienić Imei trzeba wprowadzić telefon w tryb CTE !
Nie zainteresowało Cię do czego właściwie potrzebna jest komenda PW ? Waplock nie ma tu przecież nic do rzeczy... Jeśli już jednak ją wpisujesz to właśnie po to, żeby upewnić się, że telefon jest już wprowadzony w tryb CTE.
Z tego co opisałeś wynika niestety, że nie udało Ci się jak narazie wprowadzić telefonu w ten tryb...
Jeżeli telefon znajduje się w trybie CTE, to po wpisaniu komendy: Pw xxxxxxxx powinieneś otrzymać "**UNKNOWN COMMAND**" i dopiero wtedy wiesz, że tryb CTE jest uruchomiony ! Jeśli za każdym razem po wpisaniu komendy Pw otrzymujesz OK, to oznacza to, że tryb CTE nie jest uruchomiony i nawet nie masz co próbować ze zmianą IMEI lub innych opcji wymagających tego właśnie trybu.
Tutaj właśnie tkwi Twój błąd, kiedy to skorygujesz masz już z górki...
Powodzenia...

Odpowiedz do tematu