Ciekawy jestem jakim sposobem zrobil sie taki imei
Zastanowilem sie nad tym i chyba wiem jak zmienic ten imei
Przy zgrywaniu readerem (tym od smokow) nalezy wpisac imei taki jaki chcemy aby byl.
Ciekaw jestem czy to zadziala jak simlock jest juz zdjety. Sprawdze to we wtorek i dam znac.
Bez przesady. Skąd takie katastroficzne myśli. Podejrzewam, że to jedna z "typowych" usterek tego telefonu(wczoraj też mi się trafił i pracuję nad tym). Pamiętacie np. Sagema mc912 imei problem(3 i same zera)-ten typ tak ma.
Proszę, oto solucja. Nie jestem jej autorem, ale testowałem na dwóch fonach i z powodzeniem śmigają.
Krok po kroku:
0. Odpalamy jakiś J5Reader, zgrywamy log'a
1. Teraz wyliczamy kody z J5Calculator
2. Programem CTEEnabler i kabelkiem "DATA" włączamy tryb CTE
3. Teraz z programu CTETerminal (kabel CTE) wybieramy File\Connect
4. Wpisujemy komendę PW xxxxxxxx . Jeśli wyskoczył komunikat że komenda jest nieznana to znaczy że tryb CTE
jest już uruchominy (xxx.. jest kodem WAPLOCK generowanym przez J5Calculator)
5. Teraz jeśli IMEI jest niewłaściwy wpisujemy komendę
WRITEIMEI 0x12 0x34 0x56 0x78 0x90 0x12 0x34 0x5 (IMEI 123456789012345)
6. Zdejmujemy simlock'a wpisując SLDEFAULT
7. Odpinamy kabel i restartujemy telefon.
Kabel DATA
1-GND
3- połączyć z 7
5-RX
6-TX
8 połączyć z 9
Kabel CTE(taki jak do simlocka)
1-GND
3-połązyć z 8
5-RX
6-TX
Kolega Dar3k akurat nie ma racji tam tej solucji nie ma. programy można zassać z http://www.r00t.host.sk/ . Powodzenia i cóż, chociaż wyrazy szacunku . Programy sprawdzone, nie pożałujecie.
ja tez kiedys mialem cos takiego nawet o tym posta pisalem ale nic niezdzialalem ale wiem ze idzie ale jak to niestety nie! bo dalem komus i zrobil ale jak niechcial powiedziec <w komisie GSM>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum