Techtronik.pl Serwis : Software, hardware, diagnoza, naprawa
Forum dla zaawansowanych hobbystów elektroników i serwisantów

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |
| Rejestracja |  Zaloguj |

Baza wiedzy, serwis GSM, simlock BB5, naprawa, diagnoza, forum.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie ładuje T191 - końcówka mocy czy gniazdo?
Autor Wiadomość
grafit
User

Wysłany: 05 Sie 2004 16:30   Nie ładuje T191 - końcówka mocy czy gniazdo?

Podłączam dziś rano Motke do ładowarki a tu zgon - nie ładuje. Co może być przyczyną? Domyślam się ,iż końcówka mocy lub gniazdo systemowa albo to i to. Tu rozpoczyna się problem - znalazłem gniazdo systemowe, ale nie mogę znaleźć końcówki mocy. Proszę o namiary na jakiś sklep internetowy. Następny problem jest problemem błahym, gdyż odkręcając śrubki od Motki nie mogę zdjąć obudowy, dwie po bokach (czyżby jeszcze jedna była po IMEIem?).

Potem wylutowuję końcówkę i gniazdo, lutuje nowe i koniec tak?

adihack 
Member

Telefon: N95
Wysłany: 05 Sie 2004 17:21   

Człowieku spokojnie ! Weź najpierw baterię i sprawdź na niej napięcie. Jak jest poniżej 3.60 V to podładuj baterię zewnętrznym zasilaczem. Jeśli telefon się włączy znaczy to iż udzkodzone jest gniazdo ładowania lub ładowarka. Natomiast jeśli telefon nie włączy się na naładowanej bateri trzeba szukać przyczyny na płycie głównej.

Aha i jeśli chodzi o śrubki to są jeszcze 2 ukryte. Trzeba mocniej nacisnąc zatrzask od bateri i wtedy on wyskoczy. I pod nim są 2 śrubki.

SpiryT 
Member

Telefon: A925
Wysłany: 05 Sie 2004 18:11   

@ adihack, Srobek jest 6 w tej motce, dwie widoczne, dwie bod zatrzaskiem baterii i dwie pod naklejka motorolla.

BTW co ma wspolnego PA z ladowaniem?Moze o czyms nie wiem. Ja stawiam albo na baterie albo uszkodzenie softu albo PCB.

adihack 
Member

Wysłany: 05 Sie 2004 19:23   

@ SpiryT, Ze śrubkami rzeczywiście masz rację :) A jeśli chodzi co ma ładowanie do PA to musisz brać poprawkę dla nowicjuszy. Bo jak się telefon nie włącza = to bateria rozładowana. A jak bateria rozładowna a nie ładuje to problem z ładowaniem :mg:

SpiryT 
Member

Wysłany: 05 Sie 2004 19:28   

@ adihack, Racja.
Co do dostania sie do srubek pod zatrzaskiem baterii trzeba go przesunac "do srodka obudowy" a nie jak przy odpinaniu baterii "na zewnatrz"
@ grafit, Ale zanim rozbierzesz to najpierw multimetr w raczke i sprawdz napiecie na zewnetrznych stykach baterii.

grafit
User

Wysłany: 05 Sie 2004 19:36   

Panowie a skąd mam wziąść zewnętrzną ładowarkę? Próbowałem podłączyć pod zasilacz, ale nic - nie pasuje do gniazda. Jaka ładowarka obsługuje takie baterie?

BTW: Ze śrubkami macie rację ;) Dzięki.

SpiryT 
Member

Wysłany: 05 Sie 2004 19:41   

Najprostrzy sposob. zasilacz stabilizowany 5-8V Sprawdz ktory kabel to (+) a ktory to (-) i poprawnie dotknij do biegunow baterii tj.: (+) do (+) i (-) do (-). Ale najpierw sprawdz napiecie bo nie ma sensu przeladowywac baterii.

grafit
User

Wysłany: 05 Sie 2004 19:50   

I tu jest problem skąd mam wziąść taki zasilacz? Mam w domu zasilacz z ustawianym napięciem, ale by dotknąć styków baterii musiałbym go przeciąć, odłożyć kabel plusowy i minusowy i dotknąć baterii tak?

SpiryT 
Member

Wysłany: 05 Sie 2004 19:56   

to jeden ze sposobow. Ale jak pokombinujesz to mozesz do wtyczki dorobi c sobie przejsciowke. Gniazdo i dwa kabelki. W wersji desperackiej jeden kabelek do wnetrza wtyczki drugi na zewnatrz do masy.

grafit
User

Wysłany: 05 Sie 2004 20:01   

To może kupię na Allegro ładowarkę i podłącze pod gniazdo, może to rzeczywiście wina ładowarki. Jutro sprawdzę napięcie baterii i pokombinuje, dam znać o wynikach.

Dziękuje za dotychczasową pomoc.

--- EDIT ---
@adihack - Przed zakupem ładowarki sprawdzę miernikiem napięcie baterii.
Ostatnio zmieniony przez grafit 05 Sie 2004 20:11, w całości zmieniany 1 raz  

adihack 
Member

Wysłany: 05 Sie 2004 20:04   

@ grafit, Najpierw sprawdź napięcie miernikiem na bateri zanim cokolwiek kupisz. No ale Ty się pewnie bierzesz za naprawianie telefonu bez miernika ... Więc pierwsze co kupisz to pójdziesz na ruski rynek i kupisz miernik za 15 zł :!!:

grafit
User

Wysłany: 23 Sie 2004 20:06   

Miernik pokazuje ze ladowarka jest OK, a bateria nic, 0 napięcia = rozładowana. Czyżby moje przypuszczenia o gniezdzie byly uzasadnione? Proszę o pomoc.

[ Dodano: 25.08.2004 11:54:36 ]
Wiec jak mozecie mi pomóc?

adihack 
Member

Wysłany: 25 Sie 2004 22:55   

Są 3 możwliości uszkodzenie tego telefonu:
1) uszkodzona bateria - jeśli mówisz że ma 0V telefon nie ma prawa jej ładować. Sprubuj naładować baterię zewnętrznym zasilaczem 6-9V przytrzymując go przy stykach bateri ok. 30 sekund. Jeśli nadal będzie 0 V kup nową baterię i tel. powinien być OK.
2) uszkodzona końcówka mocy(PA) - ma zwarcie i rozładowuję baterię - ustaw miernik na testowanie diody i sprawdź czy nie ma zwarcia na stykach do bateri w telefonie
3)uszkodzenie PCB - padło coś na płycie głównej albo telefon zawilgotniał i coś na lini zasilania robi obciążenie które nie pozwala włączyć telefonu i rozładowuje baterię.

SpiryT 
Member

Wysłany: 27 Sie 2004 11:02   

O ile wiem w tym telefonie sa baterie litowo jonowe, maja one zabespieczenie zwarciowe i przy przepalonej koncowce bateria nie ma prawa sie rozladowac. (sprawdz prad zwarcia w jakiejkolwiek baterii litowo jonowej - nie da sie)
Jezeli w telefonie nie ma sladow wilgoci, ani nie byl uszkodzony mechanicznie (poobijana obudowa) na 99% wystarczy pobudzic baterie.

grafit
User

Wysłany: 29 Sie 2004 09:31   

Odkręcam 3 śrubki, następnym 3 coś dać rady nie mogę. Macie jakieś sposoby na takie śrubki?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi