Wysłany: 05 Sie 2004 16:30 Nie ładuje T191 - końcówka mocy czy gniazdo?
Podłączam dziś rano Motke do ładowarki a tu zgon - nie ładuje. Co może być przyczyną? Domyślam się ,iż końcówka mocy lub gniazdo systemowa albo to i to. Tu rozpoczyna się problem - znalazłem gniazdo systemowe, ale nie mogę znaleźć końcówki mocy. Proszę o namiary na jakiś sklep internetowy. Następny problem jest problemem błahym, gdyż odkręcając śrubki od Motki nie mogę zdjąć obudowy, dwie po bokach (czyżby jeszcze jedna była po IMEIem?).
Potem wylutowuję końcówkę i gniazdo, lutuje nowe i koniec tak?
Człowieku spokojnie ! Weź najpierw baterię i sprawdź na niej napięcie. Jak jest poniżej 3.60 V to podładuj baterię zewnętrznym zasilaczem. Jeśli telefon się włączy znaczy to iż udzkodzone jest gniazdo ładowania lub ładowarka. Natomiast jeśli telefon nie włączy się na naładowanej bateri trzeba szukać przyczyny na płycie głównej.
Aha i jeśli chodzi o śrubki to są jeszcze 2 ukryte. Trzeba mocniej nacisnąc zatrzask od bateri i wtedy on wyskoczy. I pod nim są 2 śrubki.
@ SpiryT, Ze śrubkami rzeczywiście masz rację A jeśli chodzi co ma ładowanie do PA to musisz brać poprawkę dla nowicjuszy. Bo jak się telefon nie włącza = to bateria rozładowana. A jak bateria rozładowna a nie ładuje to problem z ładowaniem
@ adihack, Racja.
Co do dostania sie do srubek pod zatrzaskiem baterii trzeba go przesunac "do srodka obudowy" a nie jak przy odpinaniu baterii "na zewnatrz"
@ grafit, Ale zanim rozbierzesz to najpierw multimetr w raczke i sprawdz napiecie na zewnetrznych stykach baterii.
Panowie a skąd mam wziąść zewnętrzną ładowarkę? Próbowałem podłączyć pod zasilacz, ale nic - nie pasuje do gniazda. Jaka ładowarka obsługuje takie baterie?
Najprostrzy sposob. zasilacz stabilizowany 5-8V Sprawdz ktory kabel to (+) a ktory to (-) i poprawnie dotknij do biegunow baterii tj.: (+) do (+) i (-) do (-). Ale najpierw sprawdz napiecie bo nie ma sensu przeladowywac baterii.
I tu jest problem skąd mam wziąść taki zasilacz? Mam w domu zasilacz z ustawianym napięciem, ale by dotknąć styków baterii musiałbym go przeciąć, odłożyć kabel plusowy i minusowy i dotknąć baterii tak?
to jeden ze sposobow. Ale jak pokombinujesz to mozesz do wtyczki dorobi c sobie przejsciowke. Gniazdo i dwa kabelki. W wersji desperackiej jeden kabelek do wnetrza wtyczki drugi na zewnatrz do masy.
To może kupię na Allegro ładowarkę i podłącze pod gniazdo, może to rzeczywiście wina ładowarki. Jutro sprawdzę napięcie baterii i pokombinuje, dam znać o wynikach.
@ grafit, Najpierw sprawdź napięcie miernikiem na bateri zanim cokolwiek kupisz. No ale Ty się pewnie bierzesz za naprawianie telefonu bez miernika ... Więc pierwsze co kupisz to pójdziesz na ruski rynek i kupisz miernik za 15 zł
Miernik pokazuje ze ladowarka jest OK, a bateria nic, 0 napięcia = rozładowana. Czyżby moje przypuszczenia o gniezdzie byly uzasadnione? Proszę o pomoc.
[ Dodano: 25.08.2004 11:54:36 ]
Wiec jak mozecie mi pomóc?
Są 3 możwliości uszkodzenie tego telefonu:
1) uszkodzona bateria - jeśli mówisz że ma 0V telefon nie ma prawa jej ładować. Sprubuj naładować baterię zewnętrznym zasilaczem 6-9V przytrzymując go przy stykach bateri ok. 30 sekund. Jeśli nadal będzie 0 V kup nową baterię i tel. powinien być OK.
2) uszkodzona końcówka mocy(PA) - ma zwarcie i rozładowuję baterię - ustaw miernik na testowanie diody i sprawdź czy nie ma zwarcia na stykach do bateri w telefonie
3)uszkodzenie PCB - padło coś na płycie głównej albo telefon zawilgotniał i coś na lini zasilania robi obciążenie które nie pozwala włączyć telefonu i rozładowuje baterię.
O ile wiem w tym telefonie sa baterie litowo jonowe, maja one zabespieczenie zwarciowe i przy przepalonej koncowce bateria nie ma prawa sie rozladowac. (sprawdz prad zwarcia w jakiejkolwiek baterii litowo jonowej - nie da sie)
Jezeli w telefonie nie ma sladow wilgoci, ani nie byl uszkodzony mechanicznie (poobijana obudowa) na 99% wystarczy pobudzic baterie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum