Telefon: NEC e616v
Wysłany: 23 Kwi 2006 13:28 Polak w 3410 bez mbusa
Czy istnieje mozliwosc dogrania do 3410 jezyka polskiego za pomoca flashera dejana?? Moj mbus sie zepsul i cos nie moge go zmusic do dzialania, a pilnie potrzebuje dograc PL.
Dzieki z gory za wskazowki.
No więc z tymi sumami jest tak, że mógłbyś to zrobić pod warunkiem, że wcześniej w EEPROM-ie, FAID był by policzony na usuniętej sumie MCU i Flash check-u (kill MCU, kill FAID). Wtedy by wystarczyło, żebyś w FW które chcesz wgrać usunął sumy i tyle.
Od razu mówię, że wgranie takiego EEPROM-u z innego telefonu nic nie da, bo jest jeszcze Cobba ID które musi się zgadzać.
Wszystko się sprowadza do tego, że przynajmniej do jednego policzenia FAID-a, musisz mieć kabel Mbus.
może jeszcze zgrać full (dla dobra telefonu zalecałbym wcześniejszy bcp), po dograniu ppm i spróbować policzyć w pliku fullflash z eepromem albo od razu je zabić, aczkolwiek takiej rzeźby jeszcze nie przerabiałem, więc trudno mnie prorokować czy się uda, w każdym bądź razie wtedy będzie miał cobba ID
Ja również takiej kombinacji nie robiłem dlatego mówię "raczej", ale teoretycznie zobacz...
Skoro FAID jest obliczony między innymi na podstawie Flash check-a i jeśli teraz po kill FAID on się zmieni na 0xDEADFA1D, to obliczony FAID będzie już inny niż pierwotnie więc nic z tego, a jeśli się nie zrobi kill FAID to też nie wypali bo po wgraniu innego PPM-u, owy Flash check po obliczeniu będzie inny z uwagi na inną zawartość PPM-u i też niewypał.
To tylko teoria więc spróbować można lecz ja mówię, że nic z tego nie będzie
Nie chcę już dalej ciągnąć wątku, bo chyba już wszystko jest wyjaśnione ale z jedną rzeczą się nie zgodzę:
Kyrzan napisał/a:
a po kilku zmianach softu i pozniejszym wgraniu backupa potrzebny bedzie MBUS
Po wgraniu backup-a potrzebny Mbus
Nigdy w życiu
Backup to jest MCU, PPM, ewentualnie jeśli jest to PMM i EEPROM, czyli wszystko.
W zależności od modelu może mieć różny zakres: 0x200000 - 0x300000, 0x200000 - 0x400000, 0x200000 - 0x600000.
I jeśli po różnych kombinacjach, wgra się "zdrowy" backup z tego konkretnego telefonu, to nie ma siły - musi działać. Nawet biorąc na logikę, przywracasz całego flasha do stanu pierwotnego tzn. takiego w jakim był przed zmianami.
Mikesz, a wiesz ze mialem taki przypadek z 6210
kiedys bawilem sie w modyfikacje softu w niej i po backupie( MCU, PPM, EEP) musialem policzyc faid
sam sie tym zdziwilem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum