Wysłany: 30 Wrz 2005 13:34 Nokia 9110/9110i / kreski na wyświetlaczu!
Witam!
Od pewnego czasu , jestem posiadaczem Nokii 9110/9110i Communicator. Niestety od pewnego czasu telefon ma następujące objawy:
1.Nie działa podświetlenie
2.Na wewnętrznym ekranie pojawiają się różne kreski, kwadraty itp, podobnie jest na zewnętrznym.
3.Jest reakcja na ładowarkę
4.Słychać dźwięk wciskanych klawiszy wewnętrznych
5.Odpadł zatrzask przytrzymujący taśmę łącząca lcd z płytą główną...
Sądząc po tych objawach zauważyłem ,że jak dotykam palcem taśmy to na ekranie pojawiają się te kreski. Oraz ,że taśma jest przetarta w niektórych miejscach.Zakupiłem na allegro taśmę bo obstawiam ,że to jej wina... ale chcę się upewnić...
Podświetlenie nie działa ani na dużym ani na zewnętrznym wyświetlaczu... wogóle telefon się wlącza , ładuje bo pod ładowarką słychać charakterystyczny dźwięk... Taśma ma dojść do jutra , więc jak dojdzie i ją zamontuje i będzie <dobrze> to tu napisze, narazie Communicator jest w częściach a i mam pytanie czy może to być wina zalania?? co prawda nic o tym nie wiem , ale ostatnio kumplowi N-gage , naprawiłem z podobnymi objawami, wyświetlały się paski na ekranie , to dałem płytę główną do pojemnicza ze spirytem na całą noc, a potem suszyłem płytę... i pomogło
A jak już miałbym kąpać w spiytusie to którą płytę?? małą, od klawierki czy tą od dużego ekranu??
C do kresek na palym wyswietlaczu to elastomer rozwalony a brak podswietlania to uszkodzona folia swiecaca prawdopodobnie lub uszkodzony uklad podswietlania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum