Telefon: Nokia 5510
Wysłany: 25 Wrz 2004 09:18
@ nolab, szukałem na poczatku tablicy jakiejs wartości mogacej odpowiadac za ilosc animacji ale nic takiego nie znalazłem szukałem tez w okolicy adresu do tej tablicy i nic. moze złej wartości szukałem? wkońcu flsedit pokazuje id animacji mniejszy o 3 od tego zapisanego w menu.
@ n0rbi666, może i trudne jest przenoszenie wszystkiego jeśli sie to robi ręcznie,ale jesli uzyje sie do tego NokiXa to przeciez wszystko odbedzie sie automatycznie trzeba tylko wiedzieć co przenieść...
Cóż... zostaje mi narazie metoda prób i błędów. no chyba ze ktos zna odpowiedź...
Wysłany: 18 Paź 2004 15:52
@ yogi_da_mis, szuakac na forum techtronik Na moje oko juz nikt sie chyba w g3n0lite nie bawi, teraz wszyscy sie na NokiX przeucili... I na moje oko po raz drugi tym programikiem nic z bitmapami nie zdzialasz
MI tam bez roznicy jaki program byle tylko dobrz dzialal i robil to co powinien.
A ja sie zainteresowalem tablica animacji i nie wiem pod jakim adresem ona sie znajduje ani ile ma bajtow dlugosci. Jesli ktos zna dla nokia 3330v4.50j to z gory dziekuje za taka informacje
@ haber, uwazam ze sie mylisz... jezeli chcersz aby twoje modyfikacje byly najlepsze i mialy wszytko co da sie zrobic to trzeba umiec obslugiwac i stare i nowe programy i chyba najwazniejsze to to zeby umiec je tak obsluzyc abyu przy polaczeniu ich funkcji soft byl stabilny...
Cos ten g3nOlite v0.91g kiepskawo pokazuje te adresy przynajmiej na 3330v4.50. Podal mi jakies dziwne adresy pod ktorymi nie da sie nic polapac (na 3310v6.33 odrazu zaczailem co i jak)
No ale olalem w tym wypadku 3330 i skupilem sie na 3310 i skaczac z offsetu na offset:
Pomyslalem ze gdzies musi byc odwolanie do tablicy (pod jakim adresem znajduje sie tablica) zawierajacej offsety z kolejnymi klatkami animacji czyli w tym wypadku: AnimationAddressTableOffset: 0xF32DC. Sprawdzilem wiec czy przypadkiem nie znajduje sie gdzies we flashu wartosc 2F32DC no bo przeciez hexedytor widzi flasha od adresu 000000 a nokia ten sam flash widzi jako 200000. no i na szczescie znalazlo mi tylko jedna taka wartosc mianowicie pod adresem C96D0 tylko nie pasuje mi to ze nie ma tam zer na poczatku ale zaraz za tym jest wartosc 22, a a nimacji jest 33 czyli w hex 21, dlatego pomyslalem ze ostatnia 22 wartosc jest znakiem konca tabeli i powrotem do jakiegos miejsca.
Co o tym myslicie? I czy wogole dobrze mysle ze do tabeli trzeba sie w jakis sposob odwolac (chodzi mi o jej polozenie) czy poprostu zanjdje sie ona zaraz za kodem ktory ja wywoluje?? (dopiero ucze sie programowac, wiec nie wszytko jeszcze rozumiem)
Jesli bym mial troszke racji to wartosc pod adresem C96D0 mozna by bylo zmienic na inna (ktora by wskazywala inny offset i inna wartosc niz 22) a gdzies w pustym mijescu utworzyc nowa tablice
Telefon: Komórke
Wysłany: 20 Paź 2004 21:24
@ nolab, nie wiem o co chodzi za bardzo ale i tak nie bede potrafił pomoc mam za to inne pytanko czy jest to mozliwe w 3310 zeby zrobic takie wygaszacze ekranu jak w 3330 ?? Chyba było o tym gdzies pisane o tym, albo własnie o to chodzi Tobie
Sory ale jakos ja kto czytałem to wpadło mi cos takiego do głowy zeby zrobic !!
@ bazz, bylo bylo.. i nie oto chodzi A co do twojego pytania byl poswiecony nawet temu temat i wystarczy poszukac tematu w ktorym byl tutorial jak to zrobic, Jednak krotko mowie - nie polecam. Odswiezanie jest beznadziejne. Pozatym jest wiele innych bugów i dlatego uwazam ze niama sensu tego robic.
Pzdr
A chodzi mu o dodanie ID animacji w np menu. Tak jak masz aniamcje od ksiazki sms itd to zeby dodac calkiem nowa ktora mozemy przeznaczyc na nowe menu w glownym menu Rozumiesz? Czy zabardzo zamotalem?
Telefon: NHM-5
Wysłany: 11 Lis 2004 14:33
Tak, to by byla interesujaca rzecz. Nowy NokiX zawierac bedzie skrypt do dodawania pojedynczej bitmapy z wlasnym id'em. Jest tez skrypt tworzacy takowa bitmape w wolnej przestrzeni z pliku BMP. Niestety nie udalo mi sie rowniez dodac zupelnie nowej animacji. Znam te obszary o ktorych mowiliscie ale nie wydaje mi sie, zeby ten adres bez zer byl tym miejscem. To by bylo bardzo dziwne. Trzeba bedzie jeszcze troche poszperac w wolnej chwili...
Tak jak już wspomniałeś nie ma adresu który wskazuje na tablice z adresami do poszczególnych animacji i w zasadzie to jest jedyna przeszkoda.
Ale!
Trzeba również pamiętać że aby powstały nowe animacje, to trzeba również stworzyć nową tablice szybkości animacji. Jeśli chodzi o przeniesienie tablicy SZYBKOŚCI w wolne miejsce, to jest to wykonalne, sprawdzałem, jest adres który się do niej odwołuje.
Parę postów wyżej @ MaximusResetus napisał:
Cytat:
wkońcu flsedit pokazuje id animacji mniejszy o 3 od tego zapisanego w menu
No właśnie, w PPMedit 1.0g lub w FLSedit, ID animacji jest niższe o 3 niż ID animacji podane w strukturze menu. Dlaczego?
Już wyjaśniam.
Dlatego że, że tak powiem ostateczne ID wyznacza właśnie tablica szybkości animacji i w tej tablicy 3 pierwsze, nazwijmy to rekordy (jeden ma 12 bajtów) są od animacji innego typu.
Pierwsza animacja jest mi nie znana, druga to jest animacja paska podczas "Otwiera skrzynke" i trzecia to jest "Ponowne wybieranie". Dopiero potem są typowe animacje zaczynające się od "Bateria słaba".
W załączniku widać to bardziej obrazowo.
Zauważcie że adres funkcji/kodu w pierwszych trzech animacjach jest każdy inny ponieważ ta animacja nie składa się z klatek, tylko z jednej bitmapy odpowiednio przesuwanej (pasek "Otwiera skrzynke") więc logiczne jest że funkcja/kod musi być inna niż dla typowych animacji (ja to tak rozumiem), natomiast adresy funkcji w typowych animacjach są wszystkie jednakowe.
Tak jak przed chwilą pisałem, w trzech pierwszych rekordach, animacja to po prostu bitmapa a nie klatki, więc w tych 4 bajtach (opóźnienie, szybkość, ID, rodzaj) ID jest bitmapy a nie animacji, dopiero w typowych animacjach, ID jest animacji. Troche zawile brzmi ale myśle że rozumiecie.
Czyli krótko mówiąc, w FLSedit, ID jest o 3 niższe niż w strukturze menu dlatego że w tablicy szybkości animacji, typowe animacje zaczynają się dopiero od czwartego rekordu czyli pierwsza typowa animacja ma ID 03 i jest to "Bateria słaba"
Telefon: Nokia 5510
Wysłany: 12 Lis 2004 17:51
@ yak, mam nadzieje ze poradziłeś sobie z tym problemem którego ja nie mogłem rozgryść tzn po dodaniu kilkunastu bitmap po wgraniu softu do tela soft zaczynał mi świrować!!! (a dokładniej animacje )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum