Wysłany: 10 Lut 2005 13:51 Nie działaja klawisze w Marsie
Mam do naprawy Marsa z niedzialajacymi klawiszami: 1;3;6;7;9;* i #. Telefon byl po delikatnym zalaniu, wymylem go i wysyszylem ale nic nie dalo. Ma ktoś może schemat tego jak to zrobić?? Bede wdzieczny za schemat co i jak polaczyc aby klawisze dzialaly.
Penwie tak samo jak w kazdym telefonie tak i w tym będzie rozłożenie klawiszy w systemie siatki. czyli 1,2,3 ma jedną linie wspólną, 4,5,6 też ma jedna wspólną, 7,8,9 tak samo, no i *,0,# też. a potem mamy znow przejście lini w dół czylu 1,4,7,* jedną linie itd. no i teraz sprawdź co nie działa, często jest tak że przy samych miejscach tam gdzie masz tą kratę stykową do gumki przewodzącej to przy tej kratce częst koroduje po zalaniu. Ew. jak już masz u góry rozpisane co i jak to możesz analogicznie się zabrać za to i pokrosować niedziałające klawisze. Tylko jak robisz cross to uważaj żebyś nie pozwierał przewodów bo potem to już można tego nieodratować.
[ Dodano: Czw 10 Lut, 2005 ]
np. jak niedziała 1 to crosa albo z 4 albo z 2 zależy która linie nie działa, 3 tak samo albo z 2 albo z 6. ale jako że piszesz że 6 nie działa to albo trzeba dalej z 9 ciągnąć cross, albo odzielne linie dla 6 z 5, a dla 9 z 8. Sprawdź miernikiem czy są przejscia i będzie wiadomo co i jak.
jeżeli linie ściezek łączących klawisze są rozłożone w poziomie i w pionie to cieżko ci będzie zrobic prawy żąd przycisków bez serwisowki
bo z tego co napisałeś to 4 działa więc od niej będziesz mógł dorobić ścieżki i lewy żąd powinien być ok. ale tylko jeśli jest układ ścieżek w pionie i poziomie. bo jeśli tak nie jest to serwisówka leczy. no chyba że drugi taki telefon żeby na nim sprawdzić ścieżki miernikiem
oj troszke namieszałem ale może zrozumiesz coś z tego co napisałem
@ Kstanek, dziekuje za wyczerpujacą odpowiedz. Ale bedzie to moj pierwszy telefon w ktorym bede chcial naprawić klawiaturę. Dlatego mozesz mi zaznaczyć jakie punkty ze sobą połączyć Najlepiej na zdjeci takiej klawiatury od Marsa i zaznaczyc punkty z takim samym kolorem - abym wiedział który z którym. Wiem ze o dużo prosze ale może znajdziesz ochote i czas na skonstrułowanie takiego zdjęcia. Z góry dziekuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum