Wysłany: 24 Mar 2004 19:10 Moja SL40, czyli S40 z latarką :)
Oto właśnie przedstawiam mój projekt SL40. Zamontowałem w nim białą diodę LED i przełącznik do niej. Dioda jest dość duża więc daje sporo światła (mini latarka). Pobór prądu moim zdaniem jest mały, zbyt dużej różnicy w czasie czuwania baterii nie czuć. Oprócz tej latarki i pomalowania (niestety już się farba zdarła niestety, bo marnie pomalowałem - planuje ponowne pomalowanie to pokaże przód) nic nie zmieniłem. Dioda trochę wystaje, więc zamierzam ją trochę wszadzić, dopiero wtedy gdy będę malował fona. No i zamierzam inne diody pod wyświetlacz i klawiatuę dać, ale to w przysłości i może.
Niedawno odkręciłem fona i chciałem przesunąć diodę, niestety nie da rady, przeskadza płytka. Spróbuję może zmienić położenie diody i możę się wsunie LEDa. Jak ktoś może ma jakiś pomysł niech piszę.
A moze po prostu daj mniejsza (albo dwie rownolegle obok siebie) o mozliwie najwiekszej jasnosci? Nie jestem pewien jak zachowywalby sie caly rzadek SMD, czy przypadkiem prad nie bylby zbyt duzy, dlatego proponowalbym podpiac od razu do stykow bateryjki...
SMD to są elementy do montażu powierzchniowego, ich cechą wspólną są bardzo małe rozmiary
praktycznie wszystkie elementy na płycie głównej telefonu są w wersji SMD (diody do podświetlania klawiatury i wyświetlacza też)
żeby zrobić z takich diodek latareczkę trzeba się nieźle postarać, najlepiej w obudowie zrobić otworki o średnicy ok. 2 mm , przykleić te diodki i dolutować do nich naprawdę cieniutkie kabelki, no i oczywiście trzeba pamiętać, że diodki powinny być jak największej jasności
ciężko jest to zrobić, ale kilka takich LEDów, pęseta, kropelka, dobra lutownica oporowa i efekt może być naprawdę ciekawy
na allegro jest tego masa w róznych cenach i kolorach wiec masz w czym wybierac aco do tej diodki co masz ugóry to moze ja spiłuj odrobine bedzie mniejsza
@ eMTi3, z tym odpiłowywaniem to żart Jeśli ją opiłujesz zniszczysz soczewkę rozpraszającą światło. Skutkiem jest duży spadek jasności. Są diody płaskie z soczewką (nie SMD) i w tym przypadku taka dioda sprawdziłaby się.
Zamieszczam nowe zdjęcie. Schowałem w końcu diodę i nie wystaje już zbyt dużo.
PS Więcej zdjęć można zobaczyć na aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23853626 , na której jest on do sprzedania .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum