Techtronik.pl Serwis : Software, hardware, diagnoza, naprawa
Forum dla zaawansowanych hobbystów elektroników i serwisantów

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |
| Rejestracja |  Zaloguj |

Baza wiedzy, serwis GSM, simlock BB5, naprawa, diagnoza, forum.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pusta linia na LCD w SL45i
Autor Wiadomość
Wooojek 
User

Telefon: SE K700i
Wysłany: 19 Sty 2005 01:09   Pusta linia na LCD w SL45i

Witam.

Tak jak w tytule... a historia byla taka:)
Klient przyniósł mi eselke na wymiane ledow i kolor lcd :? . Jak chciał tak zrobilem, lecz gdy wlaczylem fona pokazala... raczej jedna linia pionowa mi sie nie pokazala!! Co z tym zrobic... złacze sprawdzalem... wydaje sie ok... :?

Co mozna z tym fantem zrobic :-/

yury26sol 
Member

Telefon: e50 +6310i
Wysłany: 19 Sty 2005 01:19   

wymienić lcd

musiałeś przełamać połączenia na taśmie przy wyświetlaczu

Wooojek 
User

Wysłany: 19 Sty 2005 01:22   

:| da sie to jakos znalezc i polutowac albo cos... sprawdzicz czy na 100% napewno to... jakos ostatnio mam respecta... i wole 3 razy wszystko sprawdzac i sie dowiadywac...

rybol 

Telefon: NOKIA 6020
Wysłany: 19 Sty 2005 08:00   

jak masz druga SL45 to sobier sprawdzisz:) co do polutowania to kiepsciutko:) jak tasma poszla to raczej nowy LCD... z tasma nic sie nie da zrobic..

Wooojek 
User

Wysłany: 19 Sty 2005 13:11   

nio wlasnie nie mam 2 eselki..:( to jesat linia prawie na srodku odczylona klika pixeli na lewo... nie.. nio... jak nowy lcd to s tasma do ledow na lcd tez...:?

M_arti21 
Member

Wysłany: 24 Sty 2005 19:10   

@ Wooojek, mozesz odlutowac ten plastik z diodami i dolutowac do nowego wyswietlacza ( do tej tasmy ) i bedzie ok.

A co do tego wyswietlacza to sproboj sprawdzic miernikiem czy masz na wszystkich sciezkach przejscia :wink:

Wooojek 
User

Wysłany: 24 Sty 2005 19:14   

mam juz zamowiony nowy lcd... niechce mi sie narazie bawic.. i watpie ze mi sie zechce bo juz 3 linie mi padly... jak bede miac nowy lcd to wtedy moze pokombinuje.. co to padlo... i sadze ze przy wymianie ledow na tym pasku wlansie mi padly linie gdyz mialem mnale problemy... z mostkowaniem tych rezystorkow... i mozliwe ze tasme kilka razy za duzo powyginalem... heh... czapa...

rezystorek 
User

Telefon: 6600
Wysłany: 24 Sty 2005 19:23   

@ Wooojek, gdyby styki od taśnmy nie łaczyły to by nic nie było na wyświetlaczu, taśma ma w sobie układ scallony który przez bardzo cieniutkie ścieżki steruje wyświetlaczem więc raczej nie naprawisz tego, najprawdopodobniej pękły ścieżki od wyginania lub dzubnołeś czymś ten wyświetlacz

Wooojek 
User

Wysłany: 24 Sty 2005 19:25   

tyle to ja tez wiem... a moze ma ktos ta tasme... ale watpie czy uda mi sie ja jakos dobrze do lcd "przyczepić":>

rezystorek 
User

Wysłany: 24 Sty 2005 19:28   

@ Wooojek, taśmy nie przyczepisz do LCD jest fabrycznie klejona i ręcznie jej napewno nie przykleisz

Wooojek 
User

Wysłany: 24 Sty 2005 19:45   

fuck.. a klejami przewodzacymi.. no ale ta... moga mi sie zlac... i kilka lini to samo bedzie wyswietlalo... ale na upartego nie ma zeczy nie mozliwych.. jak wygladaja styki na lcd.. sa jakies maliczne plytki czy co?? bo jak tak.. to troszku cyny.. na lcd i na tasme... dokladnie przylozyc.. i lekko lutujka przygdzewac... nie HA bo sie tasma stopi... ale lutujka.. :> DObrze wymyslilem:D

rezystorek 
User

Wysłany: 24 Sty 2005 19:49   

@ Wooojek, chyba do końca nie widziałeś tych ścieżek jest ich ponad 1000 i są trak cieniutkie że je słabo co widać, wyświetlacz ma napylony jakiś przewodnik na szkle którego napewno nie podlutujesz

Wooojek 
User

Wysłany: 24 Sty 2005 19:52   

to zes mnie zdolowal... heh... dobra.... dobra.. Mam do sprzedania LCD do SL45i!! Uzywka!! 3 linie puste!! tasma gratis!! Takiej oferty nigdzie nie znajdziecie!! hahahahahahahahahahhahaahahaha

[ Dodano: 28-01-2005, 10:45 ]
Witam.:) Dostalem nowy lcd... zalozylem i ok. Działa. Wiec zdarłem z niego ta srebrna folie... spod spodu (do kolor lcd) i przy probie podlaczenia gdzies mi pstryknal zacisk... i teraz go nie moge znalsc... to jest 1 problem... a 2 to taki ze jak probuje podlaczyc go tak na wcisk to pusto na lcd... a jak podlacze stary to raz na jakis czas cos tak pokaze...

Ma moze ktos ten zacisk od lcd na zbytku?? To ja bym chtnie gdyz... mam troche balagan... i nie wiem gdzie to sie zapodzialo... Plis... :(

Znalazlem!! :mg: ale jest juz nastepny problem... gdy zdialem to sreberko... to nic nie widac... jak podloze je tylko to cos tam lekko... wina wyswietlacza czy czego??

misadam666
User

Wysłany: 09 Lut 2005 23:42   

Prawdopodobnie zdarłeś folię która odpowiada za to, że ciekłe kryształy w wyświetlaczu stają się widoczne tzn widzialne dla oka. Niesteety, trzeba być bardziej ostrożnym.

Wooojek 
User

Wysłany: 09 Lut 2005 23:56   

ehhh.. tez tak sadze... podlozylem ta oryginalna folie ale juz nie da rady zrobic kolorowego lcd... ok... <3m cie> sie:)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi