Telefon: NOKIA 8910
Wysłany: 06 Maj 2004 21:46 Wymiana LED w S45
Witam, klient przyniósł swoje diody i telefon. 10 szt. LEDów 0603, białe na wyświetlacz i niebieskie na klawiature. Wlutowałem i jest git, wszystko swieci ale ... niebieski daja po oczach jak żarówki 100W, natomiast białe jakies takie wątłe, że na wyświetlaczu to prawie nie widac efektu podświetlenia. Jak ato może byc przyczyna, czy diody sa kiepskie, czy moze jest jakis trik na podniesienie ich jasności?
Najprościej mówiąc diody, w zależności od koloru w jakim świecą mają różny pobór prądu i często się zdarza że mieszając jeden kolor z innym jedne świecą lepiej a inne gorzej i nie wszystkie można tak mieszać. Zależy to również od modelu telefonu.
Oczywiście do różnych tel stosuje się różne tricki ale sama nie testowałam więc nie będę polecać...
Wysłany: 07 Maj 2004 05:53
wprawdzie SIEMENSów nigdy nie tuningowałem poprzez wymiane diód, najczęściej NOKIE ale myslałem, że nie będzie problemu z jasnością pod wyświetlaczem. W sumie co jakbym wstawił niebieskie LED w całym telefonie to będzie lepiej, to co juz białego wyświet;acza mieć nie mozna ... az nie mozliwe?
Telefon: Nokia
Wysłany: 07 Maj 2004 07:21
zależy od tego jakie diody wsadzisz, chodzi o ich jasnośc świecenia ( nie pamietam juz w czym sie to podwało )
Wlutuj tam jakies sprawdzone diody które mocną świecą, albo, i tu jest problem bo nie mam przed sobą płytki takiego telefonu, zewrzyj któryś rezystor na lini diód, zaświecą mocniej
W siemensach powinny być czarne rezystory tuż przy diodach, spróbuj zewrzeć końcówki tych diodach które świecą słabiej.
W c35 oddzielne zasilanie jest do diod z klawiaturki i wyświetlacza wiec nie ma problemu z różnymi diodami. A co do zwarcia końcówek rezystorów to w jednym C35 zwarłem wszystkie i diody świeciły po prostu bosko
Wysłany: 07 Maj 2004 13:12
i tez tak zrobiłem, wywalilem rezystorki i zmostokwałem połaczenie, swieca duzo lepiej choc i tak widziałem lepsze efekty, pewnie to tez wina jasności diód.
Telefon: Siem_NEC
Wysłany: 07 Maj 2004 14:19
Ja tez robiłem S45
Zwarłem rezystory po stronie katody.To Dało mało jak dla mnie więc zaczełem kombinować i tak mam:
połaczyłem + zasilania z baterii z anoda.Wtedy diody wala jak wściekłe i wszyscy są zadowoleni>polecam sie na przyszłoś.CHOJNICE
Telefon: Siem_NEC
Wysłany: 11 Maj 2004 13:37
Oczywiście masz racje , ale ja mówiąc wściekłe mnałem na myśli tak ja w N3310 . Powiedzałem tak dla kontrastu z poprzednim świeceniem które było mierne.
Czyli nie ma sie czego bać! Diody pracują w normalnym zakresie pracy
Telefon: Nokia 6610
Wysłany: 12 Maj 2004 01:27
Tylko pytanie ile ci wytrzymają w fonie.
Ja kiedys wymieniłemn w 6210 i pomostkowałem rezystory i diody świeciły jak głupie.
Było tylko jedno ale - podczas pisania esemesów klawiatura tak sie grzała że prawie parzyła (bez przesady:) ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum