Mam pytanie: czy kablem FBUS/M2BUS do modeli C25/S25/C35/C35i/S35/S35i/M35/M35i/A35/A36/SL45/C45/S45/ME45/M50/MT50 można, oprócz zdejmowania simlocka, wgrać polski słownik T9 oraz pakiety językowe? Czy może potrzebny jest kabel w stylu nokiowego flashera?
Odpowiednikiem flashera (w sensie hardwarowego kalkulatora)dla siemensa jest dongle maxim, czyli klucz sprzętowy na lpt, nie zastępuje kabla, ale ułatwia pracę nad fonem (np. zdejmowanie simlocka dla nowych fonów z wysokim softem , flashowanie itp.)
Telefon: RM-217
Wiek: 26 Dołączył: 18 Cze 2003 Posty: 846 Skąd: Gardens of UK
Wysłany: 26 Sie 2003 09:45
ja kupilem kabel z aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=15131343 i moge zdejmowac sima z C45 i MT50 a A50 (v07) niewiem czemu nie chce mi zdjac nawet z testpointem.
czy tym kablem moge wgrywac flashe ??
to jest orginalny kabel do fona, da się nim zdejmować sima, wgrywać flash i w zasadzie wszystko do siemensa, inny kabel nie istnieje (ja nie znalazłem), a co do nie zdejmowania locka, to dany program może nie działać pod różnymi syst. oper. , z różną wersją softu. Niektóre programy nie działąją bez dongle maxima. Czasem można uruchomic specjalny emlator (np. do Unisiemensa) ale nie zawsze działa jak powinno.
witam
a janie moge sciagnac simlocka z mt 50 program ksie i " po phone is powered on wyskakuje boot file 3 is not accepted
kabelek ma 3 zyly w srodku,ale sciagalem nim sima z m35,c 45 i dzialalo moze to wina sys.operacyjnego???
Wysłany: 24 Wrz 2007 18:27
ufff daawno siemensa w rekach nie mialem o ile dobrze pamietam dobrze szlo tym : "Siemens X55 no test point by griffin team" Kabelek w zasadzie byl tylko jden Fbus do wszystkiego.
Telefon: RIM 9700
Wysłany: 25 Wrz 2007 09:12
Dobra -może trochę inaczej sformułuję zapytanie. Fbus to to samo co RS-232? Sorry panowie za dociekliwość ale kabelkami bawiłem się jakieś 10 lat temu a bez praktyki informacje idą w zapomnienie
Wysłany: 25 Wrz 2007 14:23
RS232 to port komunikacyjny w komputerze, ale domyslam sie ze chodzi ci o kabel na ten port, mozesz znalezc 2 wersje kabelka - fbus i mbus(nokia), fbus ruzni sie tym ze ma wyprowadzenia TX RX I GND a Mbus tylko Mbus i GND ( sygnal mbus jest polaczeniem tx,rx ),
potrzebujesz kabelka Fbus moze byc to taki podlaczany do portu Com w kompie, mozesz takze uzyc przejsciowek usb -> com a jak masz jakiegos UFS'a to jest tez do tego odpowiednie narzedzie. UFSXtoCOM bodajrze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum