Techtronik.pl Serwis : Software, hardware, diagnoza, naprawa
Forum dla zaawansowanych hobbystów elektroników i serwisantów

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |
| Rejestracja |  Zaloguj |

Baza wiedzy, serwis GSM, simlock BB5, naprawa, diagnoza, forum.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ST55] flash via USB
Autor Wiadomość
sojeros 
User

Wysłany: 25 Mar 2007 15:48   [ST55] flash via USB

Witam!
Mam taki problem:
Kupiłem sobie dosyć tanio ST55, lecz często mi się zwieszał (np. po naciśnieciu jakiegos przycisku lub gdy chciałem zrobić zdjęcie). Zdecydowałem sie na zmianę softu
Mam jedynie kabel usb do tego telefonu (foto w załączniku).
Znalazłem flasha ( st55 04 15-11-2004.mot ) i wgrałem go (po kilku próbach) do telefonu programem 'Milano backup tool v4.11'. Jednak nie zrobiłem buckup'a oryginału:/ .
Po wgraniu telefon odpala (jest muzyczka) jednak zatrzymuję się na "Be inspired" na początku świeci ładnie jasno, następnie widać napis jak przez mgłę, później podswetlenie gaśnie pojawiają się poziome linie na wyświetlaczu aż na końcu wyświetlacz gaśnie, lecz gdy wcisnę na krótko przycisk OFF napis się pojawia jak przytrzymam dłużej, telefon się włącza tak jak poprzednio.
Próbowałem wielokrotnie wgrać tego flasha i się kończy na tym samym.
Inne programy nie chca się komunikowac z telefonem (w SSTool wyrzuca mi: "no confirmation" a "Download Tool v.3.4 for customer" nie chce mi załadować pliku *.mbf)
W programie "Milano swith tool v.4.11" gdy próbuje wgrac neutrala wywala mi błąd 'PMC FAIL'.

Ma ktoś jakieś pomysły jak można postawić telefon?
Szukałem jakichś innych flashów *.mot lecz nic nie znalazłem Może ktos ma *.mot'a w innej wersji? może ktos ma backup'a swojego? :-) . Dodam że miałem pierwotnie w słuchawce wersję 030827n.

Myślę że gdybym miał kabel na rs232 to by mi lepiej poszło , Kabel na rs'a potrzebuje dodatkowego zasilania aby flashować? Komunikacja danych jest taka sama jak w siemensie x35? Bo gdzieś mam jakis serwisowy do tego phonu

Gdyby ktos miał jakieś flashe do tego ST55 to byłbym wdzieczny jakby ktoś udostępnił bądź przesłał na maila ( sojeros(at)wp.pl ) lub się odezwał na gg:2637672

Przeszukałem całe forum i interesujące mnie linki się nieaktywne na ftp'ie są flashe tylko do Nokii :(

Pozdrawiam
Sojer

Dyziaczek 
Member

Telefon: K610i
Wysłany: 26 Mar 2007 08:05   

Taki znalazłem u siebie na hdd - w innej wersji

http://www.dyziek.spinet.pl/ST55.zip

sojeros 
User

Wysłany: 28 Mar 2007 11:12   

Dyziaczek, dzięi ale to jest ten sam co 'st55 04 15-11-2004.mot '

Jednak zmiana flasha zakończona sukcesem :D
Niestety przez kabel USB nie udało mi się wgrać nowego softu. Wgrałem go przy użyciu kabelka od x35:D na rs232 Ale tylko programem "Milano backup tool v4.11" innymi programami sie nie powiodło (dużo błędów PMC fail).

Odpowiedz do tematu