Otrzymałem od klienta w/w model który był po zalaniu. Kąpiel, grzanie i telefon powstał. Wszystko pięknie i cacy chodzi ale poza jedną rzeczą. Nikt mnie nie słyszy kiedy chce prowadzić rozmowę ale za to mikrofon chodzi jak nagrywam na dyktafon lub kameruje.
Na żadnym forum nie potrafiłem znaleźć rozwiązania na ten przypadek a pierwszy raz sie spotykam z taką usterką w tym modelu.
Troche dziwne ze nagrywanie dziala, powiem Ci tak, zawsze po kapieli w ultra te mikrofony padaja. Nigdy nie sprawdzalem nagrywania dyktafonem, ale zawsze jak mialem takiego zalanca to poprostu wymienialem mikrofon, a ze miejcsa lutownicze sa pod mikrofonem to zawsze wstawiam mikrofon od samsunga, nie powiem Ci konkretnie od jakiego, ale nie jest na tasmie tylko na drucikach, prawie w kazdej hurtowni mozna takie dostac, obok mikrofonu w w3400 sa piny gdzie mozesz go przylutowac, zaklej tylko czyms orginalne miejsca lutownicze, bo moze zwierac z tym mikrofonem.
pozdr
Wymieniłem mikrofon (dorwałem z martwego LG C3310 - identyczne co w W300) i dalej to samo
Zauważyłem że jak dmuchnie sie w mikrofon to słychać w drugim telefonie lecz jak się mówi to już nic nie słychać i ma sie wrażenie ze własny głos słyszy się w słuchawce telefonu W300.
Ma ktoś może pod ręką SM W300?
Chciałbym sprawdzić cały układ AUDIO
Ostatnio zmieniony przez Virus 17 Sty 2008 15:36, w całości zmieniany 1 raz
mikrofon w w300 bardzo podatny jest na uszkodzenia ..nawet podczas lutowania (trzeba go osłonic taśma keptonowa) jeśli tego nie zrobisz to może ulec uszkodzeniu albo być bardzo cichy
Virus, miałem podobny przypadek dla sprawdzenia wlutowałem na taśmie mikrofon od samsunga 350 i działał bez zastrzeżeń tylko jest za gruby natomiast te mikrofony od w300 jak kupiłem na allegro to na 5szt dziłały 2szt
Szczerze pisząc nie widzę większego problemu z wymianą ..podmianą innego mikrofonu do SE.Ważne by było na samym mikrofonie podczas jego pracy zasilanie ,właściwa polaryzacja no i gabarytowo mieścił się gdzie powinien.Osobiście wylutowuję z samsungów lub LG i jeśli nie muszę smażyć go podczas wymiany hotem to tym lepiej.Właśnie ostatnio zrobiłem W300 kilka szt i zamieszczam rys..
Co do tego że mik działa np podczas nagrywania a rozmówca nie słyszy ..to faktycznie dziwne..
ftb
Ostatnio zmieniony przez ftb 19 Sty 2008 00:29, w całości zmieniany 1 raz
Zamow sobie te mikrofony co Ci pialem, nie na tasmie tylko na drucikach, chodzi poprostu o wygode montowania ich, a i gabaryty sa takie ze nic nie odstaje. Jak dobrze pamietam po wlozeniu mikrofonu od x640 jak FTB pokazuje na zdieciu, klawiatura odstaje, poprostu nie iesci sie. A co do tego, ze jak dmuchasz to slychac a rozmowy nie, za kazdym razem tak mialem, pozwala to wywnioskowac ze sewka jest zwarta i jak dmuchasz prosto w mikrofon to zdola wygenerowac odpowiedni prad aby dzwiek zostal przekazany, ale jak muwisz to fala akustyczna jest zbyt slaba i wytwarzany prad przez mikrofon jest zbyt saby i sygnal nie jest dalej przekazywany.
Ale tego ze przy nagrywaniu dziala nie moge wytlumaczyc, moze to ma tez zwiazek ze do nagrania na dyktafon, wystarczy mniejszy prad generowany w z fali akustycznej, a do rozmowy i przeslania sygnalu mikrofon musi wygenerowac wiekszy prad, i tu nie wystarcza
Ostatnio zmieniony przez Dud 19 Sty 2008 19:34, w całości zmieniany 1 raz
Jak dobrze pamietam po wlozeniu mikrofonu od x640 jak FTB pokazuje na zdieciu, klawiatura odstaje, poprostu nie iesci sie.
Cytat:
no to żle pamiętasz bo do W300 pasuje dobrze... jeśli zrobi się tak jak pokazałem na rys.Druciki jak piszesz mogą być, ale trzeba pamietać o izalacji zwłaszcza w miejscu gdzie wystajaca, okrągła krawędz samego mikrofonu dociska połączenie do PCB.
No i na koniec jeśli ktoś ma zamawiać mikrofon ..to lepiej oryginał..po co zastanawiac sie nad aplikacją czegość zastępczego.To ma sens jak chce się dokonać naprawy a brak oryginału..
ftb
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum