Techtronik.pl Serwis : Software, hardware, diagnoza, naprawa
Forum dla zaawansowanych hobbystów elektroników i serwisantów

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |
| Rejestracja |  Zaloguj |

Baza wiedzy, serwis GSM, simlock BB5, naprawa, diagnoza, forum.

Poprzedni temat «» Następny temat
NEC i 3G
Autor Wiadomość
agnyra 
Member

Telefon: różne
Wysłany: 10 Sie 2005 22:06   NEC i 3G

Witam

Ostatnio wpadłem na ambitny pomysł żeby przetestować NECa E228 w Warszawie z kartą Simplus i siecią 3G Plusa. Efekt był taki że telefon w ogóle nie miał pojęcia o sieci 3G (tak jakby jej nie widział) mimo zwiedzenia z nim całego centrum Wawy. Usługa VideoCall była aktywna więc...Tymczasem niemiecka karta T-Mobile bez problemu zalogowała się do sieci 3G, można było prowadzić wideorozmowy i transmisję danych. Wynika z tego że NEC ażeby w ogóle zalogować się do 3G musi mieć specjalną kartę USIM lub SIM 3G (taka właśnie była karta T-Mobile). W Plusie oczywiście nie mają o niczym p[ojęcia. Czy istnieje jakiś sposób "oszukania" NECa żeby mimo obecnościb zwykłego SIMa udało się skorzystać z sieci 3G ? To troche głupie mieć telefon 3G i nie móc skorzystać z usług odpowiedniej sieci :-( Pozdrawiam.

Vendeur 
User

Telefon: NEC e616v
Wysłany: 16 Sie 2005 10:09   

Sądzę, że jeszcze za wcześniej, aby bawić się u nas takimi usługami, szczególnie, jeśli telefon nie jest dostosowany na nasz rynek. Chyba trzeba poczekać na karty 3G z prawdziwego zdarzenia.

AleeeX
User

Wysłany: 16 Sie 2005 14:34   

Motorola A835 też jest telefonem "zagranicznym". Też jest dostępna w sieci Three. Trzeba by sprawdzić czy z tego telefonu da się taką rozmowę wykonać, dowiemy sie czy to wina Neca czy sieci [chyba telefonu - nawet sam Plus ma ją w swojej ofercie - lecz może to być efektem tego, że sieć Three coś zmienia w telefonach, przez co nie można ich używać jako 3G na kartach SIM [a nie USIM]

agnyra 
Member

Telefon: różne
Wysłany: 22 Sie 2005 02:31   

/Sprawdzałem Motorolę A835 - wszystko działa bez najmniejszego problemu nawet na najstarszych kartach z 1997 roku. Telefon był z angielskiej sieci three więc niestety to wina NECa :-( Może gdyby wziąć soft z innej ( nie three) sieci to by pomogło ? Pozdr.

AleeeX
User

Wysłany: 22 Sie 2005 10:28   

Mnie się wydaje, że Neci w Europie są tylko w sieci Three. Nie wiem jak z tymi z Azji [wersje C, nie E]- może te?

adass 
Obserwator

Wysłany: 08 Wrz 2005 12:08   

Ja mam wersje C i niestety z tego co sie orientuje takze nie pociagnie na video call bez karty 3g. kiedys z tego co sie orjentuje plus prowadzil eksperyment z centrum warszawy jak dobrz pamietam na marszalkowskiej ale takze byly specjalne karty. wiec jak narazie se na video nie porozmawiamy :/ no chyba ze sie wezmie drugoa osobe postawi przed soba i sie do niej zadzwoni ale to juz wtedy jaka jakosc jest :]

Odpowiedz do tematu