Techtronik.pl Serwis : Software, hardware, diagnoza, naprawa
Forum dla zaawansowanych hobbystów elektroników i serwisantów

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |
| Rejestracja |  Zaloguj |

Baza wiedzy, serwis GSM, simlock BB5, naprawa, diagnoza, forum.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z simlockiem U8330
Autor Wiadomość
mrblack 
User

Telefon: 00997
Wysłany: 16 Wrz 2007 12:47   Problem z simlockiem U8330

Witam.

Otóż mam problemik z zdjęciem sima z U8330. :(

Otóż dostałem uwalony fonik softowo. Wrzucam Vygisem (Tornado+DirectCom+Vygis) cztery flasze ok 22 minut.
Telefon wstaje i pisze wlozkarte SIM. Wkładam obojętnie jaką kartę np Ery i pisze:
USIM bloccata :x :x :x .

Wbijam kod: 2945#*88110# i wywala: Sblocca USIM. Po zatwierdzeniu niestety jest tylko opcja blokuj sieć a nie ma nigdzie odblokuj ....... Tylko jedna opcja w menu unlockowym.
Kicha max.
Próbowałem wrzucać inny sofcik ale lipa albo telefon nie wstaje albo wywala podczas flashowania program.
Próbowałem wgrywać Tornado+HWK ale nic tym nie idzie zrobić (Oczywiście tylko TestPointem).
A na suporcie HWK pełno jest flashy, próbowałem kilka i żaden nie pomógł.
Wersja po odczycie to cid 42 RED.

Może ktoś ma patent na ten telefonik ???

Pozdrawiam mrblack.

skorpions3 
User

Telefon: 608528367
Wysłany: 16 Wrz 2007 15:16   

Opis dotyczy Tornada z HWK
Znajdź mój post na 3 stronie tego forum-dotyczący LG 8130 i postępuj dokładnie tak samo jak tam jest opisane w przypadku Twojego telefonu-ten sam system programowania i koniecznie-taka kolejność wrucania partii flesza jak tam opisano. W załaczniku testpoint Twojego telefonu-prawdopodobnie będziesz musiał go,,odkopać;; spod warstwy kleju na bga.(ostrożnie zeskrobać!!!) Testpiont dotykasz do masy w chwili gdy program o to prosi-dotykasz na chwilę-nie zwierasz na stałę bo program wywali i nie bedzie fleszował.Proponuję przylutować przewód i ,,wypuścić ''oba końce na zewnątrz z telefonu po wyjęciu wcześniej szybki maskującej port podczerwieni.To ułatwienie bo telefon do fleszownia musi być złożony do kupy-konieczność podłaczenia baterii do fleszowania.
Życzę powodzenia!
UWAGA! Wgrywasz najniższą wersję softu (V 101...z tym cidem 42)przewidzianą dla tego modelu-jedynie ta wersja nie zawiera w sobie blokady U-sim.Tornado fleszując telefon musi pokazywać tobie zapis parami adresów w oknie a nie ilością procent na pasku.Sam nie odkryłem dlaczego tak jest ale gdy pokazuje na pasku zapis w procentach-wywala się w okolicy 40 %..a jeśli parami adresów-przechodzi wszystkie partie flasha i jest O>K>

Możesz zdjąć też tę blokadę Cruiserem-tu łatwiej bo wybierasz model z listy i unlock wia patch-zdejmuje simlocka i U-sim-testowane.
skorpions3
Ostatnio zmieniony przez skorpions3 16 Wrz 2007 15:21, w całości zmieniany 1 raz  

mrblack 
User

Telefon: 00997
Wysłany: 16 Wrz 2007 18:52   

Witam.

Niestety nic nie mogę wrzucic HWK bo co bym nie kombinował i podłączał TP to kicha:

McuId: 71000301FFFFFF, CID: 42, 4 (Red)
Mcert: A1_LGE_DB2000_RED
Baud Rate: 460800
Trying: LG_CXC1325414_R3V.bin
PayLoader Certificate Rejected :00 46 32 A9 DA
Trying: LG_CXC1325414_R3V_42_R.bin
PayLoader Certificate Accepted
Prolgue Ok
PayLoader: 050223 1439 LLECXC1325414_FLASHLOADER R3V, Ok
IMEI : 356354-00-xxxxxx-0, CID: 42, CDT: 1 0 1 (Red)
FlId0: 890D, Intel RD38F4050L0YT
FlashImage: U8330_to_U8130_V101_Russia_DRIVEC.ssw (65322_UNK)
Certificate Error F.3: E8 76
MCU Part_1 Flashing Failed, Time: 00:10
User Stop, Total Time: 00:27

Mogę tylko flashować Vygisem ale tylko niektóre pliki bo np. te z najniżą wersją softu to program się wyłącza w diabły i kupa :evil: :evil:

Okazuje się także, iż HWK idzie flashowanie tylko te flashe nie mają certyfikatu i dlatego wywalają się programy....

Może ktoś ma sprawdzony full do mojego fona ????
Ostatnio zmieniony przez mrblack 16 Wrz 2007 19:05, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu