Wysłany: 22 Sie 2009 22:27 6500 probłem z głośnikiem
Jako że jestem tu pierwszy raz to sie przywitam SieMa!
Kumpel dał mi swoją 6500 Slide i wymienilem mu wyświetlacz telefon działał wszystko było ok ale pewnego razu przestał działac mu głośnik [ten do ucha nie ten od głośnomówiącego] po jakimś czasie zadziałał i później znów sie popsuł już na dobre.
I tak miałem mu jeszcze wymienić przedni panel wiec kupił od razu taki z głośnikiem dzisiaj go wymieniłem no ale niestety zonk! Nie działa nadal jak dla mnie albo taśma albo w co wątpie bo jakie jest prawdopodobieństwo ze 2 głośniki są popsute na raz, że to jednak głośnik. Nie jestem zawodowcem robię to bo lubię więc chciałem prosić może o jakąś rade może to cos innego a może jedna kupić 3 głośnik i go sprawdzic?
Dodam że kiedyś mu sie tam pare kropel pepsi nalało i może to od tego?
opcji jest kilka... tasma lub same elementy na tasmie.. jak widzisz jest ich tam kilka - możliwe że cewka poszła L2170 lub któryś inny element...
głośniki calkiem nie padają pozostaje charczenie przynajmniej
najlepiej jesli sie znasz na elektronice posprawdzaj napiecie na padach głosnika lub zanieś gdzies do serwisu... oni pomierzą albo podmienia tasme izapłacisz za ekspertyze
Troche sie znam ale jak bys mogl troche dokladniej napisac mi co mam zrobic na czym pomierzyc i jak bo chyab ciezko podlaczyc baterie do rozkreconego telefonu:)
I powiedz mi jeszcze bo kolega dzwonil ze chyba sluchawki mu nie dzialaja tzn wtyk w telefonie to jest czesc wymienna czy lutowana na plycie?
pomierzyć na tasmie - właczyć telefon wybrać numer i niech sobie dzowni - wtedy powinno dawać napięcie na styki głosnika - 1,5~3V
jesli pisze że nie działają słuchawki to pojawia sie inna opcja uszkodzonie ukłądu Z2000 N2000 a nawet N2200 co tłumaczy brak głosu w słuchawkach i w głosniku
no dobra ale w glosniku tym na "glosno" wszystko slychac i mozna rozmawiac a sluchawki jakon mowi chyba dzialaja ale nie do konca nei wiemo co mu chodzi
a ten uklad o ktorym wspomniales do zrobienia przez laika czy lutowac trza?
polifonia widocznie działa... a głośniki earp (głośnik od rozmów) nie
"wystarczy" lutownica na gorące powietrze podgrzewacz i troche duzo umiejęctności...
ale najpierw sprawdź jeszcze tasme ;D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum