Witam. Dostalem zalana nokie 6500 slide. Po kapieli wstala niestety nie dziala w niej mikrofon. Czy ktos sie wie moze gdzie mozna kupic taki mikrofon albo jaki inny mozna wstawic?
[/code]
można praktycznie każdy wstawić..byle by pasował wymiarami.Trzeba tylko zwórcić uwagę na prawidłowoą polaryzację.Po zalaniu możesz też nie mieć połączenia z UEMem czy brak zasilania ...no ale to przyrząd i sprawdzanie z schematem
Telefon: RM-217
Wiek: 26 Dołączył: 18 Cze 2003 Posty: 846 Skąd: Gardens of UK
Wysłany: 20 Mar 2008 21:25
ftb, widziales mikrofon w 6500 ? taka metalowa kostka. ciezko bedzie o podobny chyba ze z jakis scrapow, pozatym nie bylbym pewien czy to mikrofon padl bo ta usterka dosc czesto mi sie w pracy zdarza i wtedy kapiel i wymiana nie pomaga.
Wysłany: 21 Mar 2008 14:40 Re: 6500 slide i mikrofon
Mikrofon w 6500s jest cyfrowy, nie możesz zastosować zadnego analogowego.
Jest to tzw. knopfler, jeśli to ci pomoże to taki sam jest w:
B2102 Nokia 6500 Slide RM-240
B2201 Nokia 8600 Luna RM-164
B2150 Nokia 5310 RM-303, 5610
B2100 Nokia E51 RM-244
B2100 Nokia E90 RA-6 (tylko w nowych wersjach pcb).
faktycznie ..nie robiłem jeszcze telefonu z takim mikrofonem a jeśli nawet to problem był inny...Mój opis dotyczył standartowych rozwiązań i oczywiście tu akurat jest po prostu zły i wycofuję się z niego.
heh..przyznaję że jestem nieco zaskoczony..ale cóż nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz..
witam tu jeszcze raz..bo choć jeszcze nie miałem takiego problemu to te cyfrowe mikrofony nie dają mi spokoju.
mathodaj znać jak rozwiązałeś problem..bo w najbliższej pszyszłości prawdopodobnie tylko takie mikrofony będą montowane.
To że pracowano nad mikrofonami cyfrowymi jeszcze w latach 90-tych wiedziałem i nawet widziałem nie tak dawno studyjną tego wersję f-my chyba Sennheiser.Problem tylko w tym taki że to kosztowało podobno coś ok 40 tys zł i to bez interfejsu więc po cho..rę tak drogie rozwiązania pchać do komórki skoro normalne mikrofony działają całkiem nie źle i kosztują grosze.Stąd moje lekkie zdziwienie ale jednak..coraz większa masowość układów MEMS zrobiła swoje i jak zauważyłem kilka hurtowni sprzedaje już cyfrowe mikrofony do noki w cenie 45-65zł.Korzyści przy tej technologi są znaczne..łatwiej uniknąć indukowania się zakłóceń np od PA jak i prawie dowolne i łatwe kształtowanie charakterystyki samego mikrofonu.Ciekawe do czego to wszystko doprowadzi bo nie trudno sobie wyobrazić że można będzie aparat programować algorytmem ustawianym indywidualnie dla każdego klijenta tak np jak teraz ustala się badaniem audiometrycznym dla ludzi używających cyfrowe aparaty słuchowe.Może po radiu,dyktafonie,mp3 i kamerze nasza komórka zastąpi nam aparat słuchowy..zobaczymy.
Moim zdaniem z pewnością da się zastępować cyfrowe mikrofony między sobą tak jak to ma miejsce teraz z analogowymi...tylko jeśli będzie z czego wylutować to.Nie wiem jak jest z wytrzymałością na temp .kol :pluciorx,holden macie z tym jakieś doświadczenie ?
Witam, mam takie pytanie odnośnie tego mikrofonu, mam nokię 6500 i mikrofon nie działa, dam rady sam wymienić go czy muszę odwiedzić komis??????????
Jeszcze go nie rozbierałem, ale jak patrzyłem na youtube wygląda na to że jest lutowany do płyty głównej, jest tak czy nie, bo na allegro piszą ze wymiana zajmuje kilka sekund, więc mam mały mętlik w głowie. Proszę o pomoc, i ile takie cos będzie kosztowało???????????
Witam, mam takie pytanie odnośnie tego mikrofonu, mam nokię 6500 i mikrofon nie działa, dam rady sam wymienić go czy muszę odwiedzić komis??????????
Jeszcze go nie rozbierałem, ale jak patrzyłem na youtube wygląda na to że jest lutowany do płyty głównej, jest tak czy nie, bo na allegro piszą ze wymiana zajmuje kilka sekund, więc mam mały mętlik w głowie. Proszę o pomoc, i ile takie cos będzie kosztowało???????????
Sam nie zrobisz - nawet do odlutowania potrzeba hot air'a - a do wlutowania HA + podgrzewacz (preheater) lub zabawy z kabelkami
To bardzo niedobrze, a ile to może kosztować w serwisie, bo nie wiem czy opłaca mi się go nieść (mam jeden serwis 12 kilometrów od domu, następny lepiej nie mówić). Może lepiej na allegro go wystawić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum