Telefon: k800i
Wysłany: 10 Wrz 2007 19:12 Jaki box na początek ?
Witam!
Tematyką GSM zajmuję się stosunkowo niedługo. Ale conieco wiem na ten temat i powoli robię sobie reklamę (ludzie z okolicy przynoszą telefony do mnie ). Simlock z starszych Nokii, to język do motoroli itp. Raczej robię to sporadycznie. Ale chciałbym mieć trochę większe możliwości (typu flashowanie dct4, odbudowa imei, reset kodu zabezpieczającego itp) i zapoznać się trochę z tematem.
I moje pytanie: Jakiego boxa polecilibyście mi na początek ? Jeśli chodzi o wymagania to najlepiej gdyby obsługiwał jak największą liczbę popularnych modeli telefonów. Nie potrzeba mi jakichś egzotyków typu LG, Sagem...ale Nokie, siemensy, Motorole, samsungi, SE (najwazniejsze sa chyba nokie).
Nie do końca się orientuję w temacie, ale nie chciałbym żeby oeracje wykonywało się przez zakup kredytów (z tego co wiem jest to stosowane przy nowych modelach telefonow ale nie jestem pewien). No i nie chciałbym zbyt drogiego supportu ponieważ zyski z tego będą niewielkie...chce kupić bardziej aby się zapoznać z tematem.
Nie ukrywam że chciałbym go kupić w miarę tanio. Nie podaję maksymalnej ceny, ponieważ decyzji co do kupna jeszcze nie podjąłem (jeśli będę musiał wydać 1k pln to sobie daruję).
Rozglądałem się po allegro i zauważyłem:
- n-box
- ufs-3 tornado
- j.a.f (ale on chyba tylko nokie obsluguje)
Ale czym one się różnią ? - nie mam zielonego pojęcia. Mam nadzieję żę mi to rozjaśnicie.
nbox, tornado, twister czyli boxy z rodziny sarsa, to to samo.
w zasadzie podstawa pracy serwisu, obsługują min:
nokie, SE, samsungi, LG, b. stare motorole,
jaf, jest narzędziem do nokii, ale o wiele wiele lepszym od rodziny saras (ufs), ogólnie jaf jest uważany za najlepsze urządzenie do nokii, dodatkowo w jafie mamy zaaplikowaną obsługę telefonów telefonów philips.
Wysłany: 10 Wrz 2007 19:29
Ok, a jak wygląda kwestia kredytów i supportu ? O kredytach na aukcjach raczej nic nie pisze. Ale przy nowym n-boxie jest 12miesieczny support a ktos inny znowu sprzedaje tornado ale bez supportu. Czy wychodzą nadal ważne aktualizacje czy mogę to sobie darować ?
obydwa są aktualizowane.
jaf ma niezły support. chociaż czasem zdarza mu się że nie działa.
ufs jeśli kupisz z hwk org, to będziesz miał dostęp (przynajmneij z teorii, dożywotnio, chociaż dla mnie już dwa dożywotnie się skończyły)
ogólnie jaf wydaje się byc stabilniejszy jeśli by wybiegać dalej w przyszłośc.
obydwa boxy nie sa kredytowane.
Ja bym proponował na poczatek twistera +hwk org i do tego smart clip+ s- card i mysle ze multi box i bedzie ok no i cruiser plus starczy na poczatek napewno zanim nauczysz sie co i jak
wanek, smart clip i scard na początek? kolega pisał, że nie chce inwestować, a skoro nie będzie miał nowości, to z powodzeniem się ultima zadowoli, albo nawet viktorem kraczonym
Ostatnio zmieniony przez matezgsm 11 Wrz 2007 09:17, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 11 Wrz 2007 16:00
Na pewno nie jestem w stanie narazie pozwolić sobie na oddzielny box dla 1 marki (np. ultima dla moto).
Jak narazie jestem najbliżej kupna tornado/twister + hwk. Myślałem też nad jaf'em w wersji trial (niedostepne aktualizacje) i zastanwaim sie czy mozna gdzies w sieci znalezc te aktualizacje...
Moglibyście coś napisać o tym viktorze crcked ? bo nic mi to nie mówi...
Ostatnio zmieniony przez krzychoo 11 Wrz 2007 17:02, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 11 Wrz 2007 18:02
Aham no to chyba już wszystko jasne. Zakupię najprawdopodobniej twister/tornado + hwk.
Bardzo dziękuję za wszelkie popowiedzi.
pozdrawiam
[ Dodano: 12 Wrz 2007 09:55 ]
Jeszcze 1 pytanie: jak rozpoznać czy dany model tornada nie jest klonem ? Kupować używane na allegro ? Bo nie chce kasy w błoto wyrzucić. Mam nadzieję że nie ma klonowanych hwk...
[ Dodano: 12 Wrz 2007 10:12 ]
I jeszcze 1: jak jest z gwarancją ? żeby włożyć hwk trzeba chyba otworzyć box'a a co za tym idzie sciagnac plomby...
Telefon: NOKIA
Wiek: 26 Dołączył: 07 Lis 2004 Posty: 138 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 12 Wrz 2007 23:54
"wanek
a pracowałes kiedys na ultimie bo ja tak i wiecej uwala niz robi "
hehe mi ultima uwalila jeden tel , mam smarta i ultime i powiem tak odkad mam ultime nie chce mi sie uzywac samrta KUP ultime proste a co do reszty boxow to kup tornado nowke uzywke jafa nowke ultime
Raczej klon to nie jest, z resztą zawsze przed zakupem możesz poprosić o zdjęcie dowodu zakupu i gwarancji. Oczywiście oprócz tego domagaj sie hasła i loginu do supportu.
No i co do HWK to dowiedzieć się powinieneś czy trial czy może oryginał.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez litwos 19 Wrz 2007 09:55, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum